Erik har simmat Vansbrosimningen tre gånger – på samma dag

Vansbrosimningen är kanske det mest ikoniska loppet i öppet vatten och sedan 1971 är tävlingen en del av En Svensk Klassiker. För många är det en personlig merit att någon gång ha “simmat Vansbro”. Erik Fellman har simmat loppet tre gånger - på samma dag.
– Jag ville ha en utmaning och se om det var möjligt, det var ingen annan som hade simmat loppet tre gånger på samma dag tidigare, berättar Erik Fellman.

Erik har simmat Vansbrosimningen tre gånger – på samma dag

Det var under förra året som Erik Fellman från Stockholm kontaktade Vansbrosimningen och frågade om han kunde få simma loppet tre gånger under samma dag. Det fick han och tre starttider bokades i hans namn.
– Jag pratade med dem och frågade om någon hade simmat två gånger på samma dag och det hade någon gjort redan, så jag fick be dem att boka in mig på tre starter. De undrade varför jag ville göra det, men de var med på det, berättar Erik.

Anledningen till att Erik valde den extrema varianten var dels den personliga utmaningen, dels för att samla in pengar till välgörande ändamål.

Simmade för Cancerfonden
– Jag gillar utmaningar, året innan hade jag burit min kompis på ryggen i en mil för att samla in pengar till välgörenhet. Nu letade jag en ny utmaning i samband med att jag ville göra en ny insamling till Cancerfonden, säger Erik.

Stressande
För att rent praktiskt kunna simma tre lopp på samma dag ordnade Vansbrosimningen starttider med så långt mellanrum som möjligt. Men det var ändå kort om tid för Erik.
– Jag hade tre olika starttider som jag behövde hinna till. Det var den största utmaningen.  Jag hade simmat en gång innan året innan, så jag visste ungefär vilken tid jag skulle få på första loppet. Det andra loppet var helt klart det stressigaste, eftersom jag inte visste om jag skulle klara av lopp två snabbt nog för att hinna till sista starten, berättar Erik.

Men det gjorde han och i den sista starten för dagen klev Erik i vattnet för tredje gången.
– Sista loppet var det roligaste. Det var den sista starttiden de har, så det var färre folk i vattnet och inga som kommer bakifrån och simmar om. När jag startade i sista loppet visste jag att jag skulle komma i mål. Och jag visste att jag inte skulle behöva simma igen, säger Erik och skrattar.

Ingen typisk extremsportare
Man kan kanske tro att Erik är en sån som alltid hållit på med extremsport och extrema utmaningar. Men så är inte fallet.
– Nej, inte alls. Det började väl för ett antal år sen när jag vandrade 80 mil genom Spanien. Jag tänkte att det var en kul utmaning och en chans att testa sig själv. Jag var inte i superbra form, men jag började träna med vikter i ryggsäcken och det gick rätt bra så det var bara att köra på. Dessutom var biljetten till Spanien redan betald, säger Erik.

Förberedelser
Inför utmaningen att simma Vansbrosimningen tre gånger på samma dag förberedde sig Erik förstås genom att simma.
– Jag simmade mest i bassäng. Men jag bor rätt nära vattnet så jag kan simma utanför lägenheten i öppet vatten också. Så det blev några vändor i öppet vatten och då simmade jag med uppblåsbar väska och badmössa. Jag har aldrig gillat våtdräkt så jag körde utan.

Vill inspirera andra
Förutom att samla in pengar till Cancerfonden vill Erik inspirera folk att utmana sig själva. Han menar att många klarar mer än de tror.
– Jag var inte i någon superform, men jag klarade loppet tre gånger på en dag. Jag hoppas att folk tänker att om han klarade det tre gånger på samma dag så ska jag garanterat klara att simma loppet en gång. Jag är övertygad om att folk klarar mer än de tror och jag hoppas att fler ska våga testa att utmana sig själva, säger Erik.

Eriks tips till motionärer:

  • Träna i öppet vatten
    – Det är bra att testa öppet vatten och få känna på temperaturen och lite strömt vatten. Under tävlingen är det mycket folk och rörelse, så försök att träna bland massa folk. Håller man sitt tempo och inte simmar om så kan man ta det rätt lugnt, men vill man förbi så blir det mer krävande.
  • Dräkt eller inte?
    – Jag användet inte dräkt, jag tycker det är skönare utan. Men visst du får lite extra flytkraft av dräkten. Förra året var det 16,5 grader i vattnet, men man vänjer sig och jag var inte den enda utan dräkt.
  • Mental förberedelse
    – Ta det i din takt. I princip alla klarar att simma 3 km även om det kanske tar längre tid än du vill. Nästa år kan du simma snabbare än din förra tid. Du får ett mycket trevligare lopp om du kan ta det i ditt tempo och inte tänker så mycket på tiden. Det gäller speciellt första gången man simmar loppet.
  • Mat och dryck
    – Jag hade laddat upp med stor frukost, extra kexchoklad och saft mellan loppen. Ät som du brukar och det kroppen är van vid. Brukar du äta en stor frukost så ät det, eller en vanlig lunch om du startar lite senare. För de flesta är loppet över på under två timmar. Sen kan man äta igen.
  • Stämingen
    – Alla är trevliga och det är jättebra stämning. De flesta kan simma tre km, så det är en väldig blandning på folk, unga och gamla, snabba och långsamma. Om du överväger att att testa Vansbrosimningen för första gången så säger jag att det är klart att du ska göra det! Du kommer få en riktigt fin upplevelse och förmodligen ett minne för livet, avslutar Erik.