Hälsinglands experter på hemtjänst och tilläggstjänster: ”Det bästa är att vi får göra skillnad för människor”

Trygga Hjälpen är ett privat företag som erbjuder hemtjänst och tilläggstjänster i Hudiksvall, Enånger, Njutånger och Iggesund.
Vi har träffat Ted, Elly och Malin som arbetar där för att höra hur det är att arbeta inom hemtjänsten. Efter några timmar tillsammans med dem råder det inget tvivel om att alla tre trivs väldigt bra på jobbet.

Från vänster Ted, Elly och Malin trivs att jobba inom hemtjänsten.

Hemtjänst innebär att man får hjälp med de sysslor som man inte själv klarar av i hemmet, allt från hjälp med enklare sysslor någon dag i veckan, till hjälp med det mesta flera gånger per dygn.

Trygga Hjälpen har drygt 400 kunder och cirka 110 medarbetare. Varje kund har ett litet team om max sju tryggisar runt sig. I varje team finns undersköterskor, en teamledare och en vice teamledare. Teamledaren arbetar måndag till fredag och övriga går på rullande schema mellan 06.30 och 22.00, varje dag året runt. Oftast arbetar man själv ute hos kund, men vid behov finns teamkamraterna bara ett telefonsamtal bort.

Malin Larsson är undersköterska och teamledare och har funnits med sedan företaget startade 2014.
– Vårt fokus på kunden var skälet till att jag valde just Trygga Hjälpen, berättar Malin. Vi arbetar i små team runt varje kund för att skapa trygghet och kontinuitet. Det uppskattas av både kunderna, deras anhöriga och oss medarbetare och skapar väldigt fina och nära relationer oss emellan.

Läs mer om Trygga Hjälpens hemtjänst här

Malin Larsson, teamledare på Trygga Hjälpen.

Elly Axelsson är undersköterska och vice teamledare. Hon hade arbetat länge inom hemtjänsten när hon kom till Trygga Hjälpen för fem år sedan.
– Att jobba inom hemtjänsten är underbart! Det är både lärorikt och omväxlande vilket jag verkligen uppskattar. Ingen dag är den andra lik. Man ger mycket av sig själv men får också väldigt mycket tillbaka, vilket känns gott i hjärtat, säger Elly.

Ted Åström har en bakgrund som hockeyspelare och hade aldrig jobbat inom hemtjänsten innan han kom till Trygga Hjälpen.
– Min bild var att man mest städade och värmde mat. Att det var så pass mycket vård och omsorg visste jag inte. Nu utbildar jag mig till undersköterska parallellt med jobbet. Det känns riktigt bra, säger Ted.

Här kan du läsa mer om Trygga Hjälpens tilläggstjänster 

Ted tror att det kan vara ett stort steg för många att ansöka om hemtjänst första gången.
– Att i de lägena få vara en hjälpande hand så att kunden känner sig trygg, kan bo kvar hemma och leva ett så självständigt liv som möjligt, känns som ett oerhört viktigt jobb, säger Ted.

De flesta som arbetar på Trygga Hjälpen är undersköterskor. Man får arbeta 180 dagar utan utbildning, sedan ska man ansöka om studieplats och ha en plan för sina studier. Att kombinera studier och arbete går bra. För den som vill och har rätt egenskaper finns goda möjligheter att utvecklas inom företaget.
– För att trivas inom hemtjänsten måste man tycka om att arbeta med människor, säger Malin. Andra egenskaper som är bra är att vara lyhörd, självgående, serviceinriktad och samarbetsvillig.

Sedan pandemin slog till i våras har arbetet anpassats för att följa de riktlinjer som finns.
– Eftersom många av våra kunder är både gamla och sköra är vi oerhört försiktiga och noggranna så att vi inte riskerar att ta med oss smitta hem till dem, berättar Elly. Samtidigt är vi många gånger de enda personer kunderna träffar, så vi fyller en otroligt viktig funktion, både praktiskt och socialt. Mitt arbete har aldrig känts viktigare än nu.

Här kan du läsa mer om Trygga Hjälpen och hitta kontaktinformation