Här är diakonerna som hjälper Moraborna genom sorgen ”Det är svårt nu när man inte alltid kan ta farväl som man önskat”

Snart stundar den finstämda allhelgonahelgen, den högtid som bjuder in oss att tänka extra på de kära som lämnat.
I år kanske sorgen blivit extra tung att bära för alla dem som inte kunnat ta farväl.
– Det är jätteviktigt med avsked. Vi finns till för alla som behöver samtal och stöd i att komma vidare, säger Lena Abrahamsson, diakon i Mora församling.

Här är diakonerna som hjälper Moraborna genom sorgen ”Det är svårt nu när man inte alltid kan ta farväl som man önskat”

Ibland blir livet extra svårt och det kan vara skönt att få stöd och chans att ventilera sina tankar och känslor. I Mora församling arbetar tre diakoner med uppdrag att lyssna och vara ett stöd för människor som på olika sätt har det tufft i livet. En stor del av deras arbete går ut på att möta människor i sorg.
– Sorgen har så många ansikten. Här får alla känslor komma fram och det är också väldigt viktigt att allt kommer ut. Kanske måste man gå hit några gånger för att det ska ge effekt.
Det är ganska fantastiskt att det händer så mycket bra i ett samtal, säger Lena Abrahamsson.

Coronakrisen påverkar de flesta, mer eller mindre.
– Vi märker att längtan efter att få träffas är stor nu. Att inte få träffa barn och barnbarn går ut över livskvaliteteten och det finns ett behov av att prata om det.

Lena och hennes kollegor inom diakonin finns även till för att stötta dem som inte fått ta farväl av en kär anhörig.
– För många som förlorat någon har det varit ett tufft år. Människor hör av sig och vill prata om att de missat den stunden.

I Mora församling har man märkt av ett större tryck från människor som velat ventilera tankar och funderingar om pandemin, och också rädsla.
– Jag har hört många berättelser om skräcken inför corona, och framförallt i somras märkte vi av ett ökat behov av att komma och prata. Jag har mött många äldre människor som är helt ensamma, hemtjänsten kanske inte har tiden att sitta ned och lyssna på dem. Då kan det vara skönt att komma till oss, här är det lugnt och stressfritt och man kan stänga ute världen.

Liksom många andra verksamheter har Mora församling inte ställt in verksamhet, utan ställt om.
– Vi träffas men kanske håller till utomhus, eller sitter långt ifrån varandra om vi är inne. Vi har anpassat oss och man får hitta nya vägar och vara lite klurig. Andreasgården håller öppet som vanligt och kyrkan finns till för alla precis som alltid, berättar Lena Abrahamsson.

Helgens stundande högtid kommer dock att se annorlunda ut.
– Det har varit mycket planerande för att det ska gå i lås. Minnesgudstjänsterna med ljuständning är bara öppna för de som mist anhöriga under året och fått en inbjudan. Men alla som vill kan besöka våra kyrkogårdar och tända ljus.

Vill du veta vad mer som händer under Allhelgona i Mora församling så kan du läsa mer här.

Församlingen är också mitt i planeringen av en speciell typ av gudstjänst.
– Vi vill göra en insats och hålla en gudstjänst på kvällstid där man får avreagera sig och visa sorg, ilska eller andra känslor. Jag tror att det finns behov av en sådan gudstjänst.

I församlingen finns frivilliga krafter som hjälper äldre och riskgrupper att handla mat. Även familjer med barn som har det tufft ekonomiskt kan få stöd.
– Det är väldigt viktigt med samverkan. Tillsammans kan vi göra vad vi kan för att hjälpa till medan vi lever i en pandemi.

1 november är det en speciell musikgudstjänst som redan nu kan boka en gratisbiljett till, här finns mer information.