Sparbanksstiftelsen Söderhamn och Swedbank lyfter unga entreprenörer

Många vill men vågar inte. Undersökningar visar att det bara är var sjätte av de som vill starta eget företag som faktiskt har konkreta planer på att göra det. Sparbanksstiftelsen Söderhamn och Swedbank stöttar unga företagare och jobbar för att skapa intresse för entreprenörskap i tidig ålder.

Sparbanksstiftelsen Söderhamn och Swedbank lyfter unga entreprenörer

I samarbete med Ung Företagsamhet (UF) leder de flera projekt med syfte att lyfta unga entreprenörer i Söderhamn.
– Ung företagsamhet är så viktigt. Utan nya företagare finns en risk att tillväxten stannar av och vi riskerar att gå miste om både arbetstillfällen och innovationskraft. Dagens unga är viktiga för Söderhamns näringsliv, och vi vill göra det möjligt för dem att växa, säger Sara Åhnstrand, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen i Söderhamn.
Det handlar både om att nå ut till elever i grundskolan och att stötta UF-elever i deras företagande. Ett led i samarbetet med UF är tävlingen Söderhamns Bästa UF-Företag, som anordnas för andra året i rad. Där får UF-elever presentera sina affärsidéer och tävlar om möjlighet  att starta ett riktigt aktiebolag inom 3 år.

Viktiga för Söderhamns näringsliv

Förutom prispengar till första, andra och tredje plats, får vinnarna ett startkit med rådgivning och coaching under 24 månader, revisorshjälp från PwC, företagsrådgivning och ett års gratis banktjänster hos Swedbank, kostnadsfri juridisk rådgivning, ett startpaket med marknadsföringsmaterial och bidrag om 50 000 kronor till aktiekapital från Sparbanksstiftelsen.
– Det här är en otrolig möjlighet för unga som vill utveckla sina affärsidéer, och det är så kul att kunna vara med och stötta dem. Förra årets vinnare, View Design, är på gång att starta upp nu. De har varit på Faxepark två gånger och går snart vidare till PwC. Det blir spännande att följa deras utveckling, säger Sara.

Nytt för i år är att de även kör igång med Speedmeeting. Cirka 80 UF-elever är inbjudna till Swedbanks lokaler på Köpmangatan, där ett flertal företagare inom ledarskap, marknadsföring, försäljning, bokföring, mässa och samhällsengagemang kommer att finnas på plats.

Det handlar mer om att tänka utanför boxen

– Tanken är att ge eleverna en extra push. De har ju redan kommit en bit på väg med sina affärsplaner, men det dyker alltid upp frågor på vägen. Kopplar vi ihop dem med näringslivet så kan de få mer konkreta svar på sina frågor. Det är ju de etablerade företagarna som är experterna. Vi kommer att hålla mötena korta och rakt på sak, så att
eleverna får med sig så mycket matnyttigt som möjligt tillbaka, säger Sara.
Viktigt är också att nå ut till de unga i tidig ålder, och på så sätt skapa intresse och en medvetenhet om vad företagande innebär för samhället. Sparbanksstiftelsen sponsrar intresserade grundskolor med utbildningsmaterial, framtaget av UF, med inriktning på samhälle och entreprenörskap.
– ”Vårt Samhälle” är ett läromedel för årskurs 2-5, där eleverna får lära sig hur ett samhälle fungerar. Vad händer om vi inte betalar skatt? Vad är demokrati? Hur cirkulerar pengar i ett samhälle? Det är viktiga frågor att få med sig.

Missa inga uppdateringar! Följ oss på Facebook!

”Se möjligheterna” är ett annat läromedel, anpassat för årskurs 6-9. Där får eleverna lära sig entreprenörskap, se behov och hitta  lösningar, tänka kreativ och sedan presentera sina idéer.
– Det handlar mer om att tänka utanför boxen. Vi lägger också fokus på varför vi behöver företagare och entreprenörer i Sverige, säger Sara.

Att belysa vikten av entreprenörskap i tidig ålder är ett steg i ledet att låta människor växa i det lokala samhället. Sparbanksstiftelsen har sina rötter i sparbanksidén och vill verka för att skapa tillväxt i Söderhamn. Som aktieägare i Swedbank, får stiftelsen en utdelning varje år som används till att stötta entreprenörskap bland unga.
– Vi äger en bank som gör det möjligt för Söderhamn, företag och människor att växa. Det måste vi dra nytta av, säger Sara.

Läs mer om Sparbanksstiftelsen här!

SPARBANKSSTIFTELSEN SÖDERHAMN

• Bildades 1998 med syfte att äga Söderhamns sparbank. 60% ägdes av Sparbanksstiftelsen och 40% av Swedbank.

• 2007 såldes Söderhamns sparbank till Swedbank och kapitalet förvaltades genom att köpa aktier i Swedbank. Som ägare i Swedbank ska stiftelsen främja sparsamhet samt bevara och utveckla sparbanksidén.

• Med sparbanksidén ska alla inkluderas i ett samhälle. Det handlar om att vara öppen, inkluderande och låta människor växa i det lokala samhället.