Här får Söderhamns unga lära sig privatekonomi: “Ett jätteviktigt arbete”

Elever i Söderhamn inspireras att påverka sin egen ekonomi. Bakom den populära utbildningsinsatsen Ung ekonomi står Swedbank och sparbankerna tillsammans med deras ägarstiftelser.
– Det blir på riktigt för eleverna när det kommer någon utifrån och pratar om ekonomi, säger Sofia Andersson, lärare på Vågbroskolan.

Ulrika Ring, studie- och yrkesvägledare och Sofia Andersson, lärare i hem- och konsumentkunskap och textilslöjd.

Från årskurs 9 ska vissa elever snart ta de första trevande stegen ut i vuxenlivet, tjäna sina egna pengar och flytta hemifrån för att studera. För dem är kunskap inom privatekonomi extra viktigt och därför erbjuder Ung ekonomi, en nationell utbildningsinsats, föreläsningar i kommunens skolor.

– Jag brukar se till att eleverna får den här föreläsningen i början av terminen så att vi sedan kan bygga vidare på den. Föreläsningen är väldigt inspirerande och eleverna får med sig otroligt mycket kunskap på ett roligt sätt, säger Sofia Andersson, lärare i hem- och konsumentkunskap och textilslöjd på Vågbroskolan.

Intresserad av att boka en kostnadsfri föreläsning om Ung ekonomi? Läs mer och boka här.

Ulrika Ring och Sofia Andersson tillsammans med eleverna Elina Stenberg och Julia Sandström.

Vad ska pengarna räcka till när du flyttar hemifrån? Varför är det bra att spara? Varför ska du passa dig för SMS-lån? Det är bara några av de frågor som tas upp under själva föreläsningen.

– När eleverna börjar fundera på hur mycket de själva kostar i månaden så är det många som får en aha-upplevelse. De har oftast inte reflekterat över vad frisörbesök, kläder och bensin till epan egentligen kostar. Så det brukar leda till många bra diskussioner.

Låt dina elever lära sig mer om privatekonomi – läs mer och boka föreläsning här.

Ung ekonomi är väldigt meningsfullt att arbeta med”, säger Sofia Andersson.

På Vågbroskolan börjar arbetet med lära sig privatekonomi redan i årskurs 6 då en föreläsare från Ung ekonomi besöker eleverna på hem- och konsumentkunskapen.

– De håller en jättebra föreläsning på deras nivå. Eleverna får bland annat göra en budget och fundera över vad veckopengen räcker till. Oftast handlar det mest om att köpa godis och dricka, säger Sofia och fortsätter:

– Ung ekonomi är väldigt meningsfullt att arbeta med både i årskurs 6 och 9. Alla har olika förutsättningar med sig hemifrån, det skiljer sig åt hur mycket man pratar om pengar och hur mycket pengar man har. Därför känns det jätteviktigt att alla får med sig kunskap kring privatekonomi.

Intresserad av att boka en kostnadsfri föreläsning om Ung ekonomi? Läs mer och boka här.

Lön, skatt och olika bidrag är bland annat sådant eleverna får lära sig om ekonomi.

I årskurs 9 bjuds eleverna in till evenemanget Framtidskoll. Det är ett samarbete mellan Swedbank, Ung Företagsamhet och näringslivet för att inspirera eleverna. Under en halvdag får de ta del av föreläsningar som rör entreprenörskap, arbetslivet och privatekonomi.

– De får med sig en hel del konkreta tips som de kan ha nytta av i arbetslivet. Allt från att stoppa ned mobiltelefonen till vad som kan vara bra att veta inför en arbetsintervju. Sedan får de även lyssna på några ungdomar som drivit UF-företag och en föreläsning i privatekonomi, berättar Ulrika Ring, studie- och yrkesvägledare på Vågbroskolan.

Låt dina elever lära sig mer om privatekonomi – läs mer och boka föreläsning här.

När Ulrika sedan håller individuella vägledningssamtal med eleverna har hon märkt att de har tagit till sig av föreläsningarna på Framtidskoll. Det dyker ofta upp frågor kring både UF-företagande och ekonomi.

– Utifrån min profession tycker jag att det är jätteviktigt att skolan samverkar med näringslivet, det är väldigt givande för eleverna, avslutar Ulrika.

Läs mer om Sparbanksstiftelsen Söderhamn här.