Här är stiftelsen som lyfter Söderhamn

1998 sålde Sparbanksstiftelsen sin del i det då nybildade Söderhamns sparbank AB. Till en början sålde de 40% av sina aktier till Swedbank och snart samtliga 100%. Det resulterade i en fristående sparbanksstiftelse med kapital och ett gott öga till Söderhamns lokala näringsliv. Sedan millennieskiftet har de bidragit med närmare 80 miljoner kronor till näringslivet, kulturen, idrotten och folkbildningen i Söderhamn.

Sara Åhnstrand, verkställande tjänsteman - Sparbanksstiftelsen Söderhamn

Sparbanksstiftelsen Söderhamn är en stiftelse som kom till när Söderhamns sparbank bildades AB 1998 i Söderhamn. Och i samma veva tog stiftelsen ett beslut. De sålde 40% av sina aktier till Swedbank. Grundstenen var till en början att de skulle äga banken, men i dag ser det annorlunda ut.

2006-2007 köpte Swedbank resterande 60% av aktierna från Sparbanksstiftelsen. Stiftelsen hade nu kapital. De hade möjlighet att gå tillbaka och jobba med grunden i sparbanksidén, bland annat med fokus på folkbildning.

– Vi är en fristående sparbanksstiftelse. I korthet kan man säga att vi ger tillbaka till det lokala näringslivet, kulturen, idrotten och även folkbildningen i Söderhamn, säger Sara Åhnstrand, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen i Söderhamn.

Sedan en drygt en månad tillbaka så är hennes nya roll att lyfta stiftelsens verksamhet.

– Vi lever i tron om att få Söderhamnsbor vet var pengarna kommer ifrån och vad vi gör för orten. Det vill vi ändra på, säger Sara Åhnstrand.

Läs mer: Så här kan Sparbankstiftelsen i Söderhamn hjälpa er

80 miljoner kronor, det är mycket pengar till Söderhamn. Kan du berätta lite om vad ni har gjort?

– Vi har varit med på jättemycket bra saker för Söderhamn – och ska fortsätta med det. School´s Out har vi varit medfinansiär till från starten och det har vuxit till en mycket populär och nykter folkfest, säger Sara Åhnstrand.

Men det är inte bara populära folkfester med youtube-stjärnor och stjärnskott som de är med och bidrar till.

Sparbanksstiftelsen är bland annat också med och stöttar en omtyckt företagardag i Söderhamn. I år firar Företagardagen dessutom tio år.

– Det är ett modernt nätverkande mellan Söderhamns företagare vilket leder till mer affärer. Ungefär 200 företagare brukar närvara under dagen. Vi har även tillsammans med näringslivsenheten bjudit in söderhamnarna till föreläsningar, nu senast med bland andra Frida Boysen och Per Holknekt

Sparbanksstiftelsen Söderhamn ger tillbaka till bygden. Det är ett kretslopp där Swedbanks aktieutdelning ger stiftelsen ett kapital varje år och viss del av kapitalet delas ut i form av bidrag den andra delen återinvesteras i Swedbank.

– Vi har ett nära samarbete med Swedbanks kontor i Söderhamn och tack vare bankens kunder kan stiftelsen och banken göra skillnad i Söderhamn.

Vi är bland annat ute i skolorna och föreläser med ett koncept som vi kallar för Ung Ekonomi. I dag är det tex oerhört enkelt att ta snabba lån, pengar ligger bara ett par klick bort på webben. Vi vill ge ungdomar kunskap om privatekonomi, säger Sara Åhnstrand.