Sparbanken köper lokal solel från Stäholm

– Vi har egna solpaneler på vår fastighet på Glasgatan i Köping, men de producerar inte tillräckligt för att vi ska vara egenförsörjande. Därför har vi hittat en lösning med Mälarenergi Elhandel, där vi köper ursprungsgarantier av solel från Stäholms lantbruk i Köping, berättar Per Karlsson, vice VD på Sparbanken Västra Mälardalen.

Sparbanken köper lokal solel från Stäholm

Per Karlsson, vice VD Sparbanken Västra Mälardalen

Hållbarhet är och har alltid varit viktigt för Sparbanken Västra Mälardalen. Det går hand i hand med bankens värderingar som äkta Sparbank.
– Vi vill bidra till att Västra Mälardalen är en attraktiv plats att bo, leva och verka på även i framtiden. Därför är miljö- och hållbarhetsfrågor alltid en självklar del i vår verksamhet, säger Per Karlsson.

Solpanelerna på såväl Sparbankens tak som på stalltaken vid Stäholm kommer från Västeråsföretaget El av Sol Nordic AB, som installerar och driftsätter solcellssystem, vilket möjliggör egenproducerad, lokal solel.

Följ oss på Facebook!

Mälarenergi Elhandel köper eventuell överskottsel från lokala producenter som inte gör av med all solel de själva producerar. Överskottet genererar ursprungsgarantier som kan härledas till varje enskild solelsproducent.

Vi vill bidra till att Västra Mälardalen är en attraktiv plats att bo, leva och verka på även i framtiden.

– Vi är väldigt glada att vi kan erbjuda våra kunder ursprungsgaranterad, lokalproducerad solel på det här sättet. El från solceller är ett effektivt sätt att ta tillvara förnybar energi och vi hoppas kunna erbjuda detta till många fler kunder. För oss är det viktigt att satsa på energi från hållbara energikällor och vi erbjuder redan alla våra kunder möjlighet att välja el från sol, vind eller vatten. Att då även kunna erbjuda ursprungsgaranterad, lokalproducerad solel känns naturligtvis extra bra, säger Lars Nilsson, AO-chef för Mälarenergi Elhandel.

Håkan Lindberg, El av Sol, Mathias Hellström, Stäholm, Per Karlsson, Sparbanken och Fredrik Steen, Mälarenergi Elhandel.

Samarbetet och förberedelserna har startat under våren och från och med första juni köper Sparbanken lokal solel från Stäholm. Nu hoppas Mälarenergi Elhandel såklart att andra elkonsumenter och elproducenter ska göra likadant.
– Ju fler som får upp ögonen för att den här möjligheten finns, desto bättre. Vi välkomnar både företag som vill sälja och köpa solel på samma sätt som Stäholm och Sparbanken Västra Mälardalen, säger Lars Nilsson.

Läs gärna mer om Sparbankens miljö- och hållbarhetsarbete här!

Fakta om Sparbanken Västra Mälardalen

Sparbanken Västra Mälardalen är en äkta Sparbank. Det innebär bland annat att vi inte har några aktieägare. Istället har vi en idé som går ut på att varenda krona som våra kunder sparar hos oss ska stanna kvar i det lokala ekonomiska kretsloppet och främja Västra Mälardalens utveckling. Och de pengar vi tjänar ska komma till nytta för alla som bor och verkar här i trakterna.

 

Sparbanken Västra Mälardalen har ca 85 anställda vid fyra kontor i Köping, Arboga, Kungsör och Kolsva. För mer information om Sparbanken Västra Mälardalen besök www.sparbankenvm.se.