Ett annorlunda jubileumsår för Sparbanken – har stöttat med surfplattor, handsprit, extrabonus och mycket mer

”Vi skulle fira jubileum på gator och torg, med våra kunder och alla som bor och lever här i Köping, Arboga och Kungsör. Men så blev det ju inte”, säger Mikael Bohman, VD för Sparbanken Västra Mälardalen.

Under våren togs lokalproducerad handsprit fram, med hjälp av Arbogaföretaget Agitator Whiskymakare. Sparbanken skänkte sedan handspriten till vården, företag och föreningar i regionen.

Istället har banken firat på andra sätt. Ett hyllningståg – där vardagshjältar i Köping, Arboga och Kungsör blev uppmärksammade med tårta och blommor, startades under våren. Alla som ville fick nominera vardagshjältar.
– Totalt delade vi ut ungefär 3000 bitar tårta till vårdpersonal, förskolelärare, företag och privatpersoner, förklarar Denny Hedenström, marknadschef på banken.

När besöksförbud infördes på äldreboenden skänkte Sparbanken surfplattor till alla boenden i Västra Mälardalen. Och under våren togs också lokal handsprit fram, tillsammans med Arbogaföretaget Agitator Whiskymakare. Handspriten skänktes sedan till vården, samt företag och föreningar i regionen.
– Vi har försökt att hjälpa till där det har behövts i denna annorlunda tid. Under försommaren delade vi med oss av en extra miljon till lokala föreningar som lidit ekonomisk skada på grund av coronaviruset. Totalt blev det ett drygt nittiotal föreningar från Köping, Arboga och Kungsör som fick ta del av miljonen – som vi kallade för Föreningsstöd, säger Mikael Bohman.

Sparbanken sponsrar föreningar och stöttar idéer och initiativ i Köping, Arboga och Kungsör

Under försommaren delade Sparbanken ut en extra miljon i Föreningsstöd, till lokala föreningar.

Även den lokala handeln; butiker, restauranger, cafeér, frisörer, fick det extra tufft under försommaren. Utöver den jubileumsbonus på 175 kronor som 25 000 kunder fick i januari, delade banken ut ytterligare en bonus i början av juni. Denna gång var presentkortet, giltigt i butiker anslutna till Västra Mälardalen Handel, laddat med 100 kronor.
– Lokal handel ligger oss alltid varmt om hjärtat. Sedan år 2008 har vi delat med oss i form av Sparbanksbonus – en aktivitet där vi både kan premiera de kunder som har många tjänster hos oss, och samtidigt främja de lokala handlarna här i Köping, Arboga och Kungsör, säger Mikael Bohman.

Alla äldreboenden i Västra Mälardalen fick surfplattor när besöksförbud infördes. Mikael Bohman, VD för Sparbanken Västra Mälardalen, delade ut surfplattor till Nygårdens äldreboende i Köping.

Ni har också satsat en hel del på digitala sändningar under året. Berätta!
– Ja, när man inte kunde fira Valborg på vanligt sätt beslutade vi oss för att bjuda på ett Valborgsprogram i tv, tillsammans med Västmanlands Television. Vi intervjuade olika lokala profiler och bjöd på musik från lokala duktiga artister. Sedan följde även ett midsommarprogram när alla midsommarfiranden ställdes in. Tillsammans med Musikevent ordnade vi också så att äldreboenden i regionen fick besök av en skönsjungande, lokal trio på nationaldagen.

Och nu, inför jul och lucia bjöd Sparbanken, tillsammans med Karlbergsskolans musikprofil på ett finstämt luciatåg, med inslag av solosång.

Vill du också bli kund i en bank som delar med sig till Köping, Arboga och Kungsör?

Banken hyllade vardagshjältar i regionen under våren. Totalt blev det cirka 3000 tårtbitar som delades ut i Köping, Arboga och Kungsör.

Ni har verkligen gjort många insatser för att hjälpa till under året, hur kommer det sig?
– Vi är en lokal Sparbank, som bara finns här, i Köping, Arboga och Kungsör. Vi har inga aktieägare. Istället delar vi med oss av vår vinst till saker som gör det ännu bättre här, där vi är verksamma. Det är så vi skiljer oss från de flesta andra banker. Det är en del av vår Sparbanksidé, som vi levt efter ända sedan vår bank startade år 1845, säger Mikael Bohman stolt.

Lokal handel ligger alltid Sparbanken varmt om hjärtat. När pandemin gjorde det extra tufft för de lokala handlarna delade banken ut en extra Sparbanksbonus.

I mitten av december delade banken också ut sin julklapp – i år går den till lokala organisationer som ser till att fler kan få en godare jul.
– Ja, i år delade vi ut vår julklapp till Hela Människan, Majblommeföreningarna i regionen och till Kvinnojouren KAK. De fick alla ekonomiska bidrag till sina verksamheter för att kunna göra julen lite bättre för fler här i Västra Mälardalen, avslutar Mikael Bohman.

Vill du veta mer om vad en Sparbank är? Läs gärna mer här