När tog du dig senast tid att tänka på livets stora frågor?
När tog du dig senast tid att tänka på livets stora frågor?
Prästen Magnus Natander ser fram emot att tillsammans med kyrkomusikern Karin Eriksson vara konfirmationsledare för nya ungdomsgrupper nu i höst. Fram till första advent har föräldrar möjlighet att anmäla sina barn till konfirmation i Söderala pastorat. Vilken funktion fyller konfirmationen i dagens Sverige?
– Konfirmationstiden är ett bra steg på vägen till att bli vuxen och att få chansen att stanna upp och reflektera över det viktiga i livet. Att tänka över vad vänskap, kärlek, tro betyder i deras liv. Det är ett tillfälle där man får bilda sig en egen uppfattning om vad kyrkan är, vad tro är och vad det står i Bibeln. De får undersöka själva, det är jätteviktigt. Inte bara lyssna på Jag är glad att pastoratet valt att prioritera ungdomar vilket gör att alla aktiviteter inklusive resa och läger är kostnadsfria, förklarar Magnus.
För de ungdomar som väljer att konfirmera sig på ett läger väntar fyra söndagsträffar i Söderala samt två veckors sommarläger på Stiftsgården i Undersvik.
– Lägret i Undersvik är otroligt uppskattat och stiftsgården ligger vackert vid Ljusnan. Att vara på läger ger en stark gemenskap och ungdomarna lär känna sig själv och nya kompisar på ett nytt sätt. Vid sidan av samtal om de stora livsfrågorna gör vi massor av kul saker tillsammans som att gå på hajk och att ro kyrkbåt på Ljusnan. Vi har väldigt högt till tak i samtalet och det märks hur mycket ungdomarna växer under den här perioden.
Varför har ni gjort den här nya satsningen med en resa till Polen?
– När vi besöker utrotningslägret i Auschwitz-Birkenau får vi en bra anledning att prata om ondska, godhet, människovärde och vårt gemensamma ansvar för den värld som vi är en del av. Allt detta har konfirmation alltid handlat om: vad det är att vara människa, vad är ont och gott, hur kan vi förstå skillnaden? Och var finns Gud i all ondska och allt lidande? De här frågorna blir påtagliga när vi guidas i ett förintelseläger. Resan sker i samarbete med Svenska Kommittéen mot Antisemitism som gett oss bra stöd inför och under resan. Det är ett väl genomarbetat program, men det går ALDRIG att förbereda sig för upplevelsen av att besöka ett förintelseläger.
Vad pratade ni om när ni besökte lägret?
– Man säger ingenting, man blir bara tyst. Vi besöker till exempel en plats där SS hade en träningsskola, där soldater fick öva sig på att döda. Det finns inte ord. Gruppen blir så berörd, att det inte finns ord att beskriva det. Det är även viktigt att prata om det egna ansvaret. Hur kunde det ske? Det var människor som inte är särskilt olika oss. Hur kan man gå vilse så att man på ett industriellt sätt mördar 6 miljoner? Det är helt obegripligt, säger Magnus.
Hur var det att komma hem efter resan?
– Samma dag som vi i våras kom hem med resegruppen demonstrerade Nordiska Motståndsrörelsen i Ludvika. Det var en surrealistisk känsla att efter besöket i ett förintelseläger komma hem till ett Sverige där nazister demonstrerar gatorna i Ludvika. På samma sätt ser vi att nazisterna mobiliserar också i Hälsingland, vilket visar hur viktigt det är att visa och diskutera den här mörka delen av vår historia.
Vad är det du får uppleva som konfirmationsledare?
– Det är jätteroligt att se ungdomar som växer som människor. Under konfirmationstiden ser man nästan alltid hur de utvecklas, kommer till nya insikter och mognar. Det är jätteroligt att se för oss som ledare, säger Magnus.
Vilka kan söka till konfirmationen?
– Alla barn som fyller 14 år under 2019 och bor i någon av pastoratets församlingar Söderala, Ljusne, Mo-Bergvig eller Skog. Men även några år äldre ungdomar som missade möjligheten att konfirmera sig tidigare har möjlighet att anmäla sig, säger Magnus Natander avslutningsvis.
Vill du veta mer om konfirmation eller anmäla intresse läs mer på www.svenskakyrkan.se/soderala eller ring konfirmationsprästen Magnus Natander på 070-3339748.