Kreativa lösningar har blomstrat i Söderala pastorat: ”Något som är värt att bevara även i framtiden”

Under det gångna året har kyrkans verksamhet påverkats på många olika sätt av den rådande pandemin.
För Söderala pastorat har restriktionerna inneburit att många aktiviteter satts på paus, men också att man hittat nya vägar att nå ut till allmänheten.

Ann-Louise Åkerlund, Anna Fäst och Ingegerd Johansson framför Söderala Kyrkas port.

Soppluncher, miniorer, barnkörer, födelsedagsfiranden och bibelstudiegrupper. Ett vanligt år skulle Söderala pastorats kalender vara full av träffpunkter riktade till människor i alla åldrar, men i takt med att möjligheterna till sociala aktiviteter blivit allt mer begränsade har mycket fått ställas in.

– Så länge vädret tillät under sommarhalvåret gjorde vi vårt bästa för att flytta en del av verksamheten utomhus, säger kyrkoherde Ann-Louise Åkerlund. Istället för traditionella träffar har vi till exempel sjungit och spelat utanför äldreboenden, där de boende kunnat lyssna från stolar i trädgården eller från sina balkonger. Det har varit svårt att inte få komma människor riktigt nära, men det märks att det vi trots allt har kunnat göra har varit uppskattat.

Med en maxgräns för allmänna samlingar som nu är nere på åtta personer, är gudstjänsterna en annan del av verksamheten som påverkats kraftigt under pandemin. För att fortfarande kunna erbjuda en plats för reflektion och eftertanke har man därför valt att hålla kyrkorna öppna för allmänheten under vardagarna.

Besök Söderala Pastorat på Facebook

Genom att hålla kyrkan öppen under vardagar välkomnas människor in för stilla reflektion.

– Det har blivit ett sätt för oss att ändå kunna välkomna människor in i kyrkan, säger diakon Anna Fäst. Här kan de få tända ett ljus och sitta i stillhet, kanske höra någon av våra kyrkomusiker spela eller önska en psalm. När vi hade öppet på julafton trodde jag inte att många skulle hitta hit, men det kom fler än förväntat och de var väldigt glada över att få komma till kyrkan på julen.

En annan väg för pastoratet att nå ut under pandemin har varit via internet, berättar pedagog och kommunikatör Ingegerd Johansson.

– Under året har vi spelat in kortare klipp med sånger, psalmer och andakter, som vi lagt upp på Facebook och på vår hemsida. I början kände vi oss lite som nybörjare innan vi lärt oss att bemästra tekniken, men det har visat sig vara en väldigt populär satsning som fått många positiva reaktioner. Vissa av våra videor har till och med fått flera tusen visningar, och så många skulle vi aldrig ha plats för i våra kyrkor. Så kanske når vi ut till andra människor nu än vi vanligtvis skulle göra.

Ann-Louise Åkerlund, kyrkoherde.

Trots ett utmanande år för verksamheten har de kreativa lösningarna blomstrat, och kanske kan de vara en nyckel i kyrkans arbete även på sikt, tror Ann-Louise Åkerlund.

– Det är tydligt att det har funnits ett behov av att känna kyrkans lokala närvaro under en period då vi inte har kunnat samlas som förut. Jag upplever att de här nya sätten att mötas har sänkt tröskeln för att närma sig kyrkan, och det är något som är värt att bevara även i framtiden.
Läs mer om Söderala Pastorat