Dopet – Livets fest

Gör som Oskar, Edvin, Noor och Marianne ingå i ett större sammanhang och bli döpt in i kristen gemenskap. I takt med att dopfesterna växer vill Söderala pastorat välkomna det lilla barnet in i livet och kyrkan med en dopceremoni för alla nära och kära.

Dopet – Livets fest

Kyrkoherden Ann-Louise Åkerlund berättar att många tror att hon som präst tycker att vigslar är höjdpunkten i yrket. Givetvis tycker hon att det är stort och fint att viga par, men att få döpa någon är större. Dopet är en levande ceremoni och inget dop är det andra likt.

”Du vet väl om att du är värdefull”
– Många kanske tror att dopet är en namngivningsceremoni. Men dopet är så mycket mer. Att låta döpa sitt barn är att få se, höra och erfara att alla är välkomna i Guds stora gemenskap. Dopet är en helig handling, en Guds gåva. Dopet visar att vi är kristna och att vi tillhör kyrkan.

Man kan bli döpt i stort sett var som helst, i hemmet, i sommarstugan, i trädgården eller på en strand

Hur många har du döpt?
– Oj, det vet jag faktiskt inte, men många är det. Jag har ju varit präst i 37 år ,skrattar Ann-Louise. Lite extra roligt var det i somras då jag fick döpa två barnbarn. Då kändes det påtagligt hur dopet också knyter ihop generationer i tid och rum och hur vi får dela tro och liv med varandra. Att bli döpt är en viktig tradition i många familjer.

Den gamla medeltida stenkyrkan i Söderala är en av pastoratets fem kyrkor. Ann-Louise sätter sig i främre blå bänkraden. Den stora dopfunten är utsmyckad i trä och i taket finns gamla medeltida målningar. På psalmtavlan syns numren från helgens dop, det sjöngs ”Tryggare kan ingen vara” och ”Du vet väl om att du är värdefull.”

Här kan du läsa mer om dopet.

Måste man döpa sig i kyrkan?
– Nej, man kan bli döpt i stort sett var som helst, i hemmet, i sommarstugan, i trädgården eller på en strand. I Söderala är det också populärt att ha dop på hembygdsgården på sommaren.

Kyrkoherden Ann-Louise Åkerlund har hunnit med många dop under sina 37 år som präst.
Kyrkoherden Ann-Louise Åkerlund har hunnit med många dop under sina 37 år som präst.

Hur bokar man dop?
– Först ringer man till sin församling och bokar in ett tid för dop. Sedan träffar jag dopfamiljen och berättar hur det går till och familjen får berätta om sina önskemål och ställa frågor. Idag finns det också flera dopsajter där man kan få tips om musik och annat som hör dopfesten till.

Många väljer att döpa sitt barn innan det fyllt ett år, men det går att bli döpt i alla åldrar. Ibland kan syskon i olika åldrar döpas samtidigt. Det finns inga krav på en speciell klädsel. Men många vill ha en dopklänning till sitt barn. Om man inte har någon dopklänning har församlingen flera olika dopklänningar för gratis utlåning. Den vita långa dopklänningen symboliserar högtidens och livets färg och klänningens längd symboliserar att barnet får växa i sitt dop och sin tro.

Historiskt sett döptes man så fort som möjligt efter födseln. Barnadödligheten var stor förr och utan dopet trodde man inte att man kom till himlen. Att bli kristnad var ett sätt för föräldrarna att skydda sitt nyfödda barn mot onda makter.

”Inget dop är det andra likt”
Ann-Louise minns dop av konfirmander då hon blivit helt genomblöt när hon döpt de långa tonåringarna. Eller den gången hon döpte en brudgum i samband med vigseln. Eller en mormor som blev döpt när barnbarnet döptes.

– Du kan aldrig bestämma vad ett litet barn ska göra, därför blir barndopen aldrig stela utan blir en väldigt levande ceremoni. Om det finns barn bland gästerna, så får de givetvis komma fram och stå bredvid så att de kan se allt som händer. En del syskon vill hjälpa till vid dopet, de kan hälla i dopvattnet eller tända dopljuset, berättar Ann-Louise.

Nästa år börjar Söderala pastorat använda en digital bokningskalender för dop. Då går det att boka dop dygnet runt via nätet.

– Alla kanske inte vet att det är gratis att döpas i Svenska kyrkan. Dessutom kan man helt kostnadsfritt låna församlingshemmets lokal och kök för att ha dopfest. Ett dop kan vara litet eller stort och dopet är alltid en livets fest som är värd att firas.