En rostfri dag med spännande aktiviteter för hela familjen

Outokumpus Familjedag i Avesta blev en succé. Under åtta timmar i slutet av september öppnade företaget sina vanligen låsta grindar. Anhöriga till anställda fick möjlighet att se arbetsplatsen på nära håll och stämningen var på topp.
– Dagen var mycket lyckad, säger Kicki Johansson på Outokumpu.
  • 1/3

    SUCCÉ. Outokumpus Familjedag var en succé och ett unikt tillfälle för nära och kära att komma in bakom murarna och på nära håll få uppleva den arbetsplats som 800 personer har som sin.

  • 2/3

    En rostfri dag med spännande aktiviteter för hela familjen

  • 3/3

    En rostfri dag med spännande aktiviteter för hela familjen

Hon var en av flera som sedan juni organiserat och planerat för familjedagen.
– Det är väldigt få anhöriga till företagets anställda som egentligen har sett något av produktionen tidigare. Vi har en tuff arbetsmiljö med strikta säkerhetsrutiner som gör att verksamheten måste vara stängd. Men just denna dag hade vi ordnat rutinerna säkerhetsmässigt så att vi kunde ta emot besökare.

Och visst var det populärt att kolla in Outokumpu som arbetsplats. Inte minst via de olika bussturerna som gick på området.
– Turerna varierade och gick till Stålverket, Varmbandsverket eller Kallbandsverket. På varje verk möttes man av en guide som berättade om tillverkningen. Samtidigt som besökarna fick följa en given väg genom verket, säger Kicki och fortsätter:
– Upplevelsen när man står nära hettan från ugnen i Varmbandverket gör att man verkligen förstår betydelsen av rätt skyddsutrustning och strikta säkerhetsrutiner. Alla besökare var iklädda skyddsvästar, hjälmar, skyddsglasögon och hörselskydd.

Säkerhetsföreskrifterna var också anledningen till att åldersgränsen på bussturerna satts till 10 år.
– Men på själva festivalområdet fanns aktiviteter också för de mindre barnen. Här fanns ponnyridning, karusell, ansiktsmålning, fiskdamm och pyssel.

På festivalområdet utomhus kunde man i olika steg följa tillverkningen på Outokumpu. Från råvara till den restprodukt som sedan återbrukas.
– Det blir lättare att föreställa sig Outokumpus produktion när man kan se produkterna på riktigt, säger Kicki. Vid varje station fanns entusiastiska medarbetare som berättade och svarade på frågor.

Visste du att: Outokumpu var med och byggde X2000? Läs mer här!

En bit längre bort på området stod också en del av de gigantiska fordon som används i tillverkningsprocessen.
– Det är klart det blir en wow-effekt när man exempelvis ser den enorma gripklon med omkrets som en personbil. Eller lastmaskinen som utan problem tar bilen i skopan.

Men mest uppmärksammad blev ändå bilen med måsvingarn. Känd från filmen Tillbaka till framtiden.
– DeLorean har en kaross av rostfritt stål. Och jag kan lugnt säga att det var en stadig ström människor som rörde sig runt den dyrgripen.

Vad häftigt var dagens vanligaste kommentar

De flesta av Familjedagens aktiviteter skedde ute på festivalområdet. Men också inomhus fanns happenings och ätbart som glass och fika.
– Vår livfulla fritidskommitté delade ut giveaways och berättade om kommande event för de anställda. Och i den stora aulan kunde man träffa och lyssna på Pål Åström som är Outokumpus platschef.

Totalt besöktes Familjedagen av mellan 700 och 800 personer. Och visst var det stundtals kö till restaurangtältet från vilket det bjöds på grillade hamburgare, korv och fika. Men med den familjära känsla som präglade dagen blev köandet bara trivsamt.
– Det har varit ett fantastiskt engagemang från företagets anställda. Totalt medverkade omkring 80 medarbetare i arrangemanget. Vi är stolta över våra jobb och fick en sådan fin respons från alla. Det är vi tacksamma för, avslutar Kicki Johansson, på Outokumpu i Avesta.

Vill du jobba hos Outokumpu i Avesta? Klicka här!