Efter gymnasiet började Adam jobba på Outokumpu

Det är Adam Hjerttons tredje vecka som operatör på Outokumpu Press Plate Avesta. Valet att börja jobba direkt efter teknikprogrammet var inte självklart. Men nu känns det bra. – Jag vet inte riktigt vad jag vill framöver. Men är intresserad av teknik och problemlösning. Så jag trivs kanonbra här.

NYANSTÄLLD. – Jag trivs på jobbet och jobbar 3-skift. Fungerar bra för mig oh jag får en bra lön, säger Adam Hjertton operatör på Outokumpu i Avesta.

Han sitter i kontrollrummet och övervakar en del i en process med det rostfria stålet.
– Jag är en slags hjälpreda till maskinerna, säger han. Och när resultatet inte blir som det är tänkt är det min uppgift att själv eller tillsammans med andra lösa problemet.

Det gillar han. För Adam tillhör dem som inte avskräcks av problemlösning.
– Det finns väl inget bättre än att lyckas lösa ett tekniskt problem. Det ger en skön känsla.

För Adam var det inte glasklart att börja jobba efter att i tre år ha pluggat på teknikprogrammet.
– Jag har varit intresserad av data och teknik sedan jag var liten, berättar han. Så valet av gymnasieprogram var inte svårt. Jag vill bli ingenjör. Det svåra nu är att välja vilken slags ingenjör jag vill plugga till.

Följ oss här för att lära känna oss bättre

Och eftersom han i nuläget inte vet bestämde han sig för att börja jobba istället.
– Jag sommarjobbade med liknande uppgifter och fick börja jobba på bruket. Jobbar nu 3-skift och har en jättebra lön för ett arbete som jag trivs med.

Så småningom kommer han säkert att vilja vidare i sin karriär. Men inte idag.
– Jag måste vänta in ett beslut hos mig och under tiden jobbar jag. Teknikprogrammet är så brett att mina möjligheter är många framöver.

”Det finns olika vägar till jobb hos oss”

Också för den som i gymnasiet valt t ex industritekniska programmet öppnar sig möjligheter på Outokumpu.
– Vi är så glada för våra ungdomar som börjar jobba här, säger Sofia Nyman HR specialist. De som går industritekniska programmet kommer ofta hit på praktik, som övergår i lärlingsplats 3 dagar i veckan under utbildningen och från 18 års ålder kan man få ett sommarjobb.

Fortsätter man att visa framfötterna finns karriärmöjligheter inom företaget.
– Vi har en anställningsform som vi kallar för yrkesintroduktion, 1 års anställning med möjlighet till förlängning och därefter goda möjligheter till fast anställning.

Det finns olika vägar till jobb hos oss

Sofia Nyman jobbar på Outokumpus HR-avdelning.

Sofia poängterar att det är just bredden av yrkeskategorier som är avgörande för att Outokumpu ska fortsätta att vara världsledande i framtiden.
– Vi välkomnar unga människor på olika sätt in i företaget, säger hon. Det är viktigt med olika vägar som alla leder in till jobb hos oss.

Adam håller med och är själv lite överraskad över hur bra han trivs. Liksom över att det efter gymnasieutbildningen finns så många öppna dörrar.
– När man väljer gymnasieprogram tycker jag att man ska tänka på vad man är intresserad av. Men också tänka lite framåt. Inte bara på vad man tycker är kul just nu. Även om man har motivationsdippar.

Följ oss här för senaste nyheterna från oss

Sofia igen:
– Outokumpu är måna om sina anställda och fyller kontinuerligt på med kompetens som behövs efter utbildningen. De som börjar här brukar bli positivt överraskade över hur trevligt det är att jobba här och över förmåner och gemensamma aktiviteter.

Adam Hjertton instämmer.
– Jag trivs kanonbra på mitt jobb på Outokumpu i Avesta.