Något för alla på populära Återbruket i Tidaholm

I den stora lokalen på 1 500kvm ryms flera olika avdelningar fyllda med fräscha artiklar av alla de slag. Här finns något för alla.

Utbudet av kläder är enormt, från festblåsor till vardagsjeans. Foto: Simon Nestor

I den gamla industrilokalen på Smedjegatan 12 i Tidaholm ligger en butik med ett enormt utbud. Med ett konstant flöde av nya produkter som kommer in till gänget på Återbruket finns det alltid något för alla. 

– Verksamheten är ett socialt företag, vilket innebär att vi erbjuder en meningsfull sysselsättning till personer som står en bit från arbetsmarknaden av olika anledningar. berättar Petra Vulevity på Återbruket. 

Den speciella sommaren var inte särskilt dålig för försäljningen i butiken. Istället ökade den. 

–  Under juli månad såg vi en ökning med 37% mot föregående år. Det är förstås väldigt roligt. Dessutom gör det att omsättningen på sortimentet blir större så att det alltid finns nya saker att titta på, även för den som kommer hit oftare. 

Vinylskivor finns det gott om i butiken. Foto: Simon Nestor

Utflyktsmål för hela familjen

På det lilla industriområdet utmed Smedjegatan ligger butikslokalen. Där finns en väl tilltagen parkeringsplats där det är lätt att få plats. I den vackra tegelbyggnaden, på andra våningen, imponerar Återbruket med 1 500kvm fyllda av allt möjligt. 

 – Vi får in väldigt fräscha grejer och man kan verkligen göra kap hos oss. Det är inte ovanligt att vi får in helt nya saker, säger Petra. 

Hon tycker också att det är viktigt att påpeka att företaget drivs utan vinstintresse. –  Överskott återinvesterar vi i företaget. Det känns viktigt för oss att kunna hjälpa de som står långt från arbetsmarknaden av olika anledningar och vi vill ge dem en bra arbetsplats samtidigt som vi ger våra kunder en härlig upplevelse i butiken. Vår personal arbetar väldigt flitigt för att allt ska vara rent och fräscht. De tvättar kläderna, diskar allt porslin och städar av möblerna. 

Samira, Eleonor, Petra och Abir på Återbruket. Foto: Simon Nestor

Återbruket och Brukets Allservice drivs av Tidaholms Alltjänst Ekonomisk Förening. I dagsläget har de två separata lokaler en liten bit ifrån varandra. Petra hoppas att de snart ska kunna hitta en ny gemensam lokal där verksamheterna kan komma under samma tak.

–  Om vi delade lokal skulle vi kunna få en bättre arbetsrotation och det skulle bli lättare att hjälpas åt. Vi välkomnar därför entreprenörer i Tidaholm att bygga en rejäl fastighet som vi skulle kunna hyra. 

Med gemensamma lokaler skulle de också kunna utveckla andra spännande idéer.

–  Jag skulle vilja skapa en samlingspunkt i Tidaholm för närproducerat, återvunnet, loppisverksamhet och rekoring. Det skulle vara en win-win situation för hela bygden. Även ett café med ekologiskt och närproducerat är ett mål.

Varför inte piffa upp vardagsrummet med några läckra stolar. Foto: Simon Nestor

Hjälper till där det behövs

De tar emot produkter från privatpersoner vid butiken mellan 10-17 vardagar och 10-13 på lördagar. De hjälper också gärna till med hämtning. 

–  Vi åker ut flera gånger per dag till kunder som vill skänka allt från möbler, kläder porslin till lakan, dukar och även bikinis med mera. Det som är skräp för någon kan vara värdefullt för någon annan. Alla tänker vi olika, säger Petra.

Inte minst i svåra tider är hämtning av prylar en stor hjälp. 

–  Vid dödsbon hjälper vi till att tömma lägenheten. Ta hand om det ni vill ha så tar vi hand om resten, man ska inte behöva känna att bostaden behöver plockas ur Innan vi kommer. Vi ombesörjer så att det som ska slängas kommer till återvinning och att resten kommer till oss. Sedan sopar och grovstädat vi. Det är väldigt uppskattat i sorgearbetet. 

Och nästan inget går till spillo.

–  Barnsaker och leksaker som inte säljs i butiken skickas via Bengt-Åke Öhgren till olika barnhem i Polen. Så lämna gärna in barnprylar, det gör stor nytta för någon annan.

Hämtning bokas över telefon på 0502-127 02.