Bröllopsfotografen Kajsa: ”Det är en enorm ära att få vara delaktig i livets stora ögonblick”

Nervösa brudpar, förväntansfulla gäster och tårögda lyckönskningar. Kajsa Thorén har fotograferat hundratals bröllop men får fortfarande gåshud varje gång.

Bröllopsfotografen Kajsa: "Det är en enorm ära att få vara delaktig i livets stora ögonblick"

På Torggatan i Tidaholm hittar man Studio Thorén, där Kajsa Thorén sedan 2007 driver fotostudio i egen regi. Hon har jobbat som professionell fotograf i 20 år och tar alltifrån husdjursporträtt till familjebilder, och barnfoton ända ner till de allra yngsta åldrarna.
– Jag försöker alltid få barnen att slappna av och ha kul under fotograferingen. Genom att göra det till en rolig upplevelse kan man leka fram bilderna tillsammans vilket ofta ger ett väldigt fint resultat. Barn gör ju inte som vi säger utan som vi gör, så om man vill ha glada barn på bilderna hjälper det om man själv är glad.

Släktfoton är ett annat återkommande uppdrag, där Kajsa gärna uppmuntrar till att försöka få med så många generationer som möjligt.
– Det är ett perfekt tillfälle att få mor- och farföräldrar och kusiner på en och samma bild, därför brukar jag erbjuda kunderna att ta med så många släktingar de vill till studion. Bland de finaste bilderna jag själv har är ett familjefoto där min farfar finns med, som gav mig min första kamera och inspirerade mig till att starta mitt företag.

Men det är inte bara i studion Kajsa håller till när hon arbetar. Som bröllopsfotograf gäller det att vara på plats där det händer, så många gånger under året ger hon sig ut på vägarna för att föreviga magin.
– Det är en enorm ära att få vara delaktig i ett så stort ögonblick. När man står där i rummet medan bruden och tärnorna gör sig i ordning – så vackra, pirriga och förhoppningsfulla –  upplever man något som inte går att beskriva i ord. Det är en väldigt speciell stund och trots att jag fotograferat bröllop i så många år får jag fortfarande gåshud bakom kameran.

Fördelarna med att anlita en professionell fotograf till sitt bröllop är flera, menar Kajsa Thorén, inte minst för att brudparet och gästerna får möjlighet fokusera på det som verkligen är viktigt.
– Det är så värdefullt för alla nära och kära att kunna vara hundra procent närvarande under bröllopet, och det är man inte om man bara upplever det genom linsen. Det är också en trygghet att välja ett proffs eftersom vi alltid har med oss rätt utrustning och bra backuper i form av dubbla kameror, extra batteri och flera minneskort så att man inte riskerar att bli stående utan om något skulle hända. En gång blev min bil och all min utrustning stulen när jag var på väg för att fotografera ett bröllop, men tack vare att jag förvarade backuperna på ett annat ställe kunde jag genomföra det ändå.

Med en professionell fotograf följer också många års erfarenhet, fortsätter Kajsa, som har både gesällbrev och mästarbrev och även har tävlat för svenska landslaget i fotografi. Men hon har också fått värdefulla insikter i yrket av att själv uppleva några av livets stora skeden.
– När jag fick min dotter blev jag en mycket bättre barnfotograf, och när jag gifte mig lärde jag mig väldigt mycket om bröllopsfotografering. När man själv gått igenom samma sak förstår man ännu bättre vad det handlar om, och hur det faktiskt känns för bruden som står där lycklig och nervös på andra sidan kameran.

Blir du inspirerad och vill kontakta Studio Thoren så hittar du kontaktuppgifter och mer information på deras hemsida.