Så fungerar EL:IN – Mivas nya populära service till kunderna

Farligt avfall kan göra stor skada om det hamnar i sopor eller avlopp. Även i små mängder. Därför har Miva infört insamlingsskåpet EL:IN där kunderna bekvämt kan lämna elavfall i sin egen matbutik.
— Det underlättar i vardagen och är ett bra steg framåt för miljön, säger kunden Lars Arnqvist.

Så fungerar EL:IN - Mivas nya populära service till kunderna

En viktig insats för miljön är att undvika att farligt avfall hamnar i soporna eller avloppet. För att underlätta möjligheten att lämna farligt avfall testar Miva därför ett nytt insamlingsskåp för smått elavfall. Sedan en månad tillbaka kan privatpersoner lämna batterier, lampor och mindre elavfall som mobiltelefoner, hörlurar och USB-minnen i insamlingsskåpet EL:IN i olika matvarubutiker i Örnsköldsvik.

Det är ju väldigt praktiskt att skåpet står på Coop i Själevad där jag brukar handla

Lars Arnqvist bor i Backe, Moliden, och är en av många kunder som upptäckt Mivas nya service.
— Jag skulle handla på Coop i Själevad och då stod personal från Miva där och berättade om skåpet. Jag är själv lite manisk kring det här med återvinning, jag tar rätt på allt som går att ta rätt på så det passade mig bra, berättar han.

”Jag behöver inte längre planera in att åka till återvinningscentralen”, säger Lars.

Så fungerar insamlingsskåpet!

Lars fick med sig en liten väska med tre fack där han praktiskt och lätt kan sortera sitt elavfall hemma för att sedan sortera det på samma sätt i butiken.
— Det är ju väldigt praktiskt att skåpet står på Coop i Själevad där jag brukar handla. Jag behöver inte längre planera in att åka till återvinningscentralen.

Lars menar att det är lätt att den här sortens avfall annars blir liggande i påsar hemma.
— Det är lätt att man inte kommer sig för att kasta dem så det är ju jättebra att Miva börjat med det här. Nu blir det av på ett annat sätt. Det underlättar i vardagen och är ett bra steg framåt för miljön.

Läs mer om Miva här! 

Anna Näsholm Gidlund, utredare på Miva, var med och införde EL:IN.
— Vi är måna om att folk inte kastar farligt avfall i soporna. Vi hoppas att det här ska underlätta och att kunderna inte behöver åka till återvinningscentralen för några lampor, en mobiltelefon eller lite sladdar. Vi placerade ett skåp på Hemköp i centrala Örnsköldsvik för att förenkla för till exempel äldre människor som inte kör bil, förklarar hon.
— Hittills är gensvaret väldigt positivt.

I skåpet kan mindre elavfall lämnas som exempelvis mobiltelefoner, laddare, hörlurar, eltandborstar, rakapparater och USB-minnen.

Här finns insamlingsskåpet EL:IN för elavfall

  • Coop Själevad – Karlslundsvägen 1 Örnsköldsvik
  • Hemköp Stora Torget – Stora Torget 3, Örnsköldsvik
  • ICA Kvantum – Ångermanlandsgatan 24, Örnsköldsvik
  • Mivas huvudkontor – Sjögatan 4A, Örnsköldsvik