Måla huset i sommar? Så tar du rätt på färg och penslar

Vattenbaserad målarfärg, den kan väl spolas ned i avloppet? Faktiskt inte. Varken djur eller miljö mår bra av det.
När det gäller att ta reda på målarfärg och penslar finns det några saker man bör tänka på.

Måla huset i sommar? Så tar du rätt på färg och penslar! Foto: Håkan Nordström

Nu börjar sommaren spira så smått och många känner nog både energi och sug efter att måla om huset, uthuset eller renovera hemma. Med rätt kunskap kan du göra gott mot naturen när det gäller hantering av färg och penslar.

Britt-Inger är renhållningsarbetare på Må återvinningscentral i Örnsköldsvik. Foto: Håkan Nordström

– Många upplever nog en osäkerhet kring hur färg och penslar ska sorteras, det kan vara svårt att veta hur man ska göra rätt. Då är det jättebra om man kommer hit och frågar, säger Britt-Inger Wik.

Hon är renhållningsarbetare på Må återvinningscentral i Örnsköldsvik och har god kunskap i hur farligt avfall ska hanteras. För farligt avfall, det är precis vad både vatten-och lösningsbaserad färg klassas som.
– Om det finns färg kvar i burken så ska den lämnas här på Må eller på någon annan av våra återvinningscentraler, oavsett om den är en torkad kaka eller i flytande form, berättar Britt-Inger.

Mivas källsorteringskarta gör det lätt att göra rätt, se här!

Däremot, om burken är helt uttorkad och det inte går att få ut ens en liten skvätt färg, då kan den sorteras som förpackning och lämnas på någon av de återvinningsstationer som finns runt om i kommunen. Är det stora färghinkar som inte får plats på återvinningsstationen kan de lämnas på Mivas återvinningscentraler i containern för brännbart eller metall.

Det är lätt att göra rätt mot djur och miljö

Penslar ska skrapas av så gott det går, och i första hand slängas i den gröna soptunnan hemma.

En roller finns det ofta mycket färg kvar i, och det kan faktiskt vara mer miljövänligt att köpa en ny.
– Det går åt väldigt stora mängder vatten för att rengöra en roller, säger Britt-Inger. Det bästa man kan göra är att torka ut rollern och kasta den i brännbart eller i den gröna tunnan där hemma.

Om penslar ska återanvändas ska de tvättas i lösningsmedel som sedan tas om hand av Britt-Inger och hennes kollegor.
– Det viktigaste är att färgen inte kommer ut i avloppet, det skadar både natur och djur.

”Om det finns färg kvar i burken så ska den lämnas här på Må eller på någon annan av våra återvinningscentraler, oavsett om den är en torkad kaka eller i flytande form”, berättar Britt-Inger. Foto: Håkan Nordström

Vattenbaserad färg då? Det står ju vattenbaserad på burken och då borde väl en pensel med vattenbaserad färg kunna sköljas av i tvätthon? Faktiskt inte.
– Många tror att vattenbaserad färg kan sköljas av under kranen men så är det inte. Reningsverken kan inte ta hand om färgen utan den far direkt ut i vattendragen där den är skadlig för både djur och natur.

Det bästa tipset är att fylla en burk med vatten och rengöra penseln i den för att sedan ta burken med färgvattnet i och komma med den till Må där den tas om hand på rätt sätt. Burken med penseltvätt kan såklart användas flera gånger.

Läs mer om avfall och återvinning här!

Färg, olja och lösningsmedel sorteras på Miva innan de skickas iväg. Där fryses den ned till 180 grader och färgen slås sedan sönder och separeras från metall och plast. Färgen bränns och platsen återvinns till energi. Möjligheten att återvinna gör att förarbetet du gör hemma är viktigt.
– Så långt det är möjligt ska allt återvinnas, säger Britt-Inger.

Och om du ska måla huset, förresten. Kolla först om det räcker med en fasadtvätt.
– Tar man hand om huset rätt så kan man dra ut på målandet lite. Med fasadtvätt kan huset bli väldigt fint igen, säger Britt-Inger Wik.

Penseltvätta rätt

  1. Stryk av det mesta av färgen från penseln på ett tidnings- eller täckpapper. Lägg pappret bland hushållssoporna.
  2. Skölj penseln i en burk med penseltvätt eller vatten beroende på typ av färg.
  3. Torka ur penseln igen och smörj in den med såpa innan du rengör den under rinnande vatten.
  4. Lämna penseltvätt eller tvättvatten i en burk märkt ”penseltvätt” på en återvinningscentral. Tänk på att burken med penseltvätt kan användas flera gånger. Sätt ett bara ett lock på den till nästa gång. När den har blivit alltför smutsig lämnar du den till en återvinningscentral.