En viktig Bi-syssla på ICA Maxi Universitetet
– Var tredje tugga du äter är beroende av pollinering. En tredjedel av all mat, det är mycket det.
LOKALPOLLINERAT. – Genom bikuporna på taket bidrar ICA Maxi Universitet till pollineringen i området runt butiken, säger Stefan Theologou, biodlare på Pollineramera.
Det säger Stefan Theologou hängiven biodlare och vd på Pollineramera som på uppdrag av ICA Maxi Universitet sköter biodlingen.
– Och tro nu inte att de är farliga, säger han direkt. De ger sig inte på dig på parkeringen. Möjligen kan du se att bina rör sig runt kuporna men ner till parkeringen ger de sig inte.
Tambin är ett intressant släkte. Dessa små varelser samarbetar så smart. I varje kupa finns en drottning, drönare som alla är en han och ett helt gäng arbetsbin bestående av enbart honor.
– Drönarnas uppgift är att befrukta drottningen. Sen dör de. Drottningens uppgift är att föda arbetsbin och drönare. Och arbetsbinas jobb är att arbeta.
Arbetsbina har fullt upp. De samlar nektar och pollen från växter som de flyger hem med till sin kupa.
– Av detta blir det honung, berättar Stefan. Men arbetsbinas uppgift är också att hålla rent i kupan och att mata ynglen.
”80 % av världens blommande växter är beroende av pollinerande insekter”
Det är också arbetsbina som bestämmer när drottningen gjort sitt och ska bytas ut.
– Helt sonika utser de gemensamt ett livskraftigt yngel som de börjar mata med drottninggelé. När ynglet är moget blir det strid mellan den gamla och den nya drottningen. Den starkaste vinner och den svagaste dör.
Fascinerande beslutsprocess, inte sant? Dessutom är bina utrustade med ett avundsvärt lokalsinne.
– De älskar maskrosor. Och rapsfält när sådana finns i närheten. Hittar något enskilt bi ett bra ställe flyger de hem till kupan och meddelar medsystrarna med en ofattbar exakthet inom ett avstånd på ett par, tre kilometer i närområdet.
Vi är måna om lokala leverantörer – läs om vårt intitiativ Mot Godare tider tillsammans här.
Det är just närområdets pollinering som ICA Maxi Universitets kupor bidrar till. Och sådana satsningar behövs göras på många ställen i samhället. En tredjedel av Sveriges bin är hotade och det har flera orsaker.
– Allvarliga sjukdomar kan drabba bikuporna och snabbt slå ut biodlarens samtliga samhällen. Men också giftiga bekämpningsmedel och miljöförändringar slår hårt mot bin.
Cirka en tredjedel av den mat vi äter kommer från bin och humlor som pollinerar enligt Naturskyddsföreningen. Bin gör alltså livsviktiga insatser för vår överlevnad.
– ICA Maxi Universitets bin bidrar alltså med sina pollineringsinsatser just i närområdet runt butiken. Det är häftigt.
Dessutom kommer det att bli honung genom binas arbete på taket. Honung som kommer att slungas i butiken och där också tappas upp på burk.
– Nyslungad honung har en rinnande konsistens och det är en härlig process att kolla in. Eftersom druvsockret i honungen så småningom kristalliseras blir konsistensen hårdare allteftersom tiden går säger Stefan och fortsätter:
– Leta gärna efter svensk honung och gynna din lokala biodlare. Så bidrar du också till pollineringen i ditt närområde, avslutar biodlare Stefan Theologou som sköter ICA Maxi Universitetets bikupor i Örebro.
Hos oss hittar du också jättelokalt kött från Luggavi gård – läs mer här.