Hit ska du gå när du vill laga något läckert av skaldjur och fisk

Hör du till dem som redan är fiskfrälst? Eller bär du med dig fiskminnena från skoltiden?
Oavsett så ta dig en titt i fiskdisken på ICA Maxi Universitetet i Örebro. Du kommer garanterat att bli inspirerad av sortimentet. Och ännu mer av personalen där bakom.

FÄRSKA LÄCKERHETER. – Vi vill vara Örebros bästa fiskdisk, säger Maya Dilek, delichef på ICA Maxi Universitetet. Och inspirera människor att upptäcka vilken fantastiskt matskatt fisk och skaldjur är.

– Det finns ju så otroligt mycket gott du kan laga med fisk, säger Maya Dilek ansvarig för fiskdisk och delikatess. Vardagsbetonat som fisktacos eller en fräsch variant av fish-and-chips. Likväl som helgfestlig ceviche av lax, tonfisk eller skaldjur med smaker till som koriander, chili, mango, vitlök och avokado.

Hon fortsätter bolla matidéer. Lovordar torskryggen, piggvaren och gösen. Och abborren, fjällrödingen, regnbågen och den norska kungsfisken
– Det är inte krångligt att laga god mat med fisk, säger hon. Och vill du ha idéer så fråga oss bakom disken. Vi tycker att det är jättekul att inspirera till nytt mattänk med fisk och skaldjur.

Fiskdisken på ICA Maxi Universitet strävar efter att vara ”Örebros bästa fiskdisk”.
– Vårt mål är att vara en kreativ och inspirerande fiskdisk med ett brett bassortiment av färsk fisk och skaldjur. Men som också satsar på att utmana och göra nya saker.

”Det är insidan som räknas – på fisken också”

Som de gjorde när de tog hem den 60 kg(!) stora marulken. Och la fullt synlig så att kunderna fick se den. Maya skrattar.
– Folk var lika förundrade som vi. Så många kommentarer vi fick. Marulk är en supergod matfisk. Enkel att bara krydda med salt och peppar och steka med smör i ugnen.

Fisk och skaldjur är också snabbmat. Både som de är och pannfärdiga.
– Färdigt att bara steka på hemma är våra egentillagade räk- & laxburgare, färskostfyllda laxfiléer, fiskburgare och fisktacos.

Har du frågor om fisken i vår fiskdisk? Ring oss gärna, här hittar du kontaktuppgifter

Hon fortsätter:
– Annars är all form av skaldjur verkligen snabbmat. Räkor tillsammans med ICA Maxi Universitetets goda aioli och bröd tar ingen tid alls att göra iordning. Eller krabborna som på hösten är extra matigt goda med en härlig hovmästarsås.

I fiskdisken finns såväl hela fiskar som fileade.
– Vi brukar få många härliga möten med barn som nyfiket kollar de hela fiskarnas utseende. Vi berättar förstås gärna om de olika sorterna och hur man kan fylla och tillaga dem. Vi brukar också ha ett sortiment som vi redan preparerat. Och vi filear självklart upp den fisk kunden vill ha.

Mayas matlagningsintresse går inte att ta miste på. Det har funnits där sedan barnsben. Och det var också anledningen till att hon i tre år studerade på gastronomiprogrammet i Kristianstad.
– Hälsa och hållbarhet är viktigt för mig. Och att tillaga maträtter med fisk som protein istället för rött kött några gånger per vecka är både hälsosamt och miljösmart.

I fiskdisken finns inga rödlistade fiskar. Nu är målet att gå vidare med nya hållbarhetsmål.
– Vi vill miljömärka hela sortimentet enligt WWF:s märkning MSC och ASC. Och ligger precis nu i startgroparna för detta arbete, säger Maya Dilek på ICA Maxi Universitetet i Örebro och avslutar med att säga:
– Testa fish and chips som fredagsmys nästa gång. Garanterat en succé.

Fler härliga fiskrecept hittar du här!

Så här gör du fish-and-chips med fräscha smaker

Varje vecka har ICA Maxi Universitetet ett erbjudande på Veckans Fisk. Använd vit fiskfilé och panera den i mjöl, ägg och kryddat ströbröd, gärna panko, med chiliflakes, salt och peppar. Krydda potatisstavar, stavar av morot och andra rotfrukter med salt och peppar. Rosta på plåt i ugnen. Servera i papper eller som plockmat i skålar. Sås/dip: En smaksatt aioli.

Detaljerade och flera recept:
https://www.ica.se/recept/fish-and-chips/#:num=4