Anna-Karin tog med bäbisen på älgjakten – så ger du ditt friluftsliv ett lyft med barnen

Låt inte småbarnen bli ett hinder för friluftslivet utan en möjlighet till nya naturupplevelser. Så tänkte Anna-Karin Persson och tog med sin nyfödde son i bärsele på älgjakten. – Viktigast är att man tar det lugnt för allt tar mer tid med små barn, säger hon.

Anna-Karin tog med bäbisen på älgjakten – så ger du ditt friluftsliv ett lyft med barnen

Som friluftsmänniska mitt i Hälsingeskogarna kan valet mellan att fortsätta friluftslivet som vanligt efter att man fått barn eller stanna inne verka givet. Så var det i alla fall för naturälskaren Anna-Karin Persson, som fortsatte vara ute i skog och mark som vanligt när hon blev mamma. Samtidigt är det inte alltid helt okomplicerat.

– Ska jag göra någonting med barnen så vet jag att allt tar två till tre gånger så lång tid. När jag var barnledig så var det ingen fara eftersom jag inte hade några tider att passa. Jag minns en gång när vi skulle till en stuga i skogen och det var vinter och snö. Jag hade skidorna på mig och en pulka där bak. Det slutade med att jag hade ena ungen på axlarna, eftersom han vägrade att sitta i pulkan, och jag fick skida fram på det viset. Det tog lite tid, men gick ändå, säger hon.

Anna-Karin Persson har två barn. Albert sex år och Karin tre år. Själv älskar både hon och hennes sambo att röra sig med hunden i skogen, äta utomhus, plocka bär och svamp och jaga älg. Att vara på utflykt i skogen är för dem som att gå på en shoppingrunda för vilka stadsbor som helst.

När Anna-Karin Persson blev mamma och sambon var borta på dagarna såg hon till att skaffa sig strategier för hur hon skulle ta sig ut i naturen med Albert och Karin så smidigt som möjligt.

– Mina barn är inte särskilt lugna, utan ungefär som jag. Albert har fått följa med på allt. Han har till och med varit med och smugit på älgståndskall, när han sov i bärsele på magen. Det var hans första höst, säger hon.

Om bärselen har varit oumbärlig under småbarnsåren så finns det också annat som är väsentligt. Bra ryggsäck och funktionella kläder och skor och extrakläder är givna på utflykterna. Men det är inte allt, utan det finns andra knep också. Inte minst att ta det lugnt, resonerar hon. För att de små barnen ska tycka att det är roligt att vara ute bör man också släppa lite på reglerna som förälder.

– Man ska nog lämna pekpinnarna hemma, till exempel när det gäller maten. Ta med sådant som faktiskt är extra gott, och som kanske inte alltid bjuds till vardags. Inte nödvändigtvis godis, men absolut en extra Festis och en extra kaka. Matsäck ska det finnas massor av, säger Anna-Karin Persson.

Hon berättar att hennes egna barn älskar sina chokladtermosar, som är ett måste, när de är ute för att bygga eller riva älgpass.  

– Man ska alltid ha med sig så mycket att man inte blir tom. Så resonerar i alla fall jag.

Vilket är ditt bästa råd när det gäller utrusningen?

– Är det spädbarn så ska man framför allt ha bärsele eller bärsjal. Sedan kan man ha en ryggstol när de blir lite äldre, men det ska vara en bekväm sådan. När de sedan är så pass att de börjar leka så måste man ha med extra kläder. Naturligtvis är det också bra att ha några roliga grejer som de kan leka med. Ett knep är att ha något undanstoppat som känns nytt och roligt tills dess att man ska ut, säger Anna-Karin Persson.

När barnen blir äldre, så handlar det också om att låta dem få prova själv. De måste få gå i skogen och åka skidor på sina egna villkor, resonerar hon.

– De måste få lyckas, det tycker jag är viktigt. Då måste man som förälder också se till att spä på sitt eget tålamod.

Att vara ute betyder inte nödvändigtvis stora äventyr, konstaterar Anna-Karin Persson. För henne och hennes barn kan friluftslivet även bara betyda att bara vara utomhus på gården efter dagis och som vuxen försöker hon vara med och leka och cykla när hon kan. När det sedan blir en heldag i bärskogen är alla lika sugna.

– Jag minns en gång när jag var ute med en likasinnad kompis, som inte har några egna barn. Då hade vi dubbelvagnen med, bärselar, bärstolen, badkläder, matsäck och hallonhinkarna. Det var en riktig heldag, säger Anna-Karin Persson.

Carro-Nilsson-web
Lina Frykberg, Lekia Söderhamn.

På Lekia i Söderhamn jobbar Lina Frykberg. Även hon har goda råd att dela med sig av när det gäller friluftsliv med små barn, från bäbisar på några månader och lite större barn.

Finns det egentligen några vagnar som är funktionella för friluftslivet?

– Tänker man bara gå rakt ut i skogen för att plocka bär med sina småbarn så kanske man inte ska tänka på att ta vagnen med sig ut. Men är det vanliga stigar och bara lite oländigt så går det oftast bra om man har fyra hjul med luftdäck. Annars så är det bärselar, som man har fram på magen när de är bäbisar, eller på ryggen när barnen är lite större som gäller. Då kan man gå i all terräng, säger hon.

Vagnar med större hjul, som kan användas för löpning är ett annat alternativ. Lina Frykberg berättar att det finns modeller som går att ställa till exempel till skidåkning. Det är också vanligt att sådana vagnar går att ställa om till cykelvagnar, med några enkla handgrepp. Och det kan vara nog så funktionellt, om inte annat så på väg till utflykten.

 

 

 

Fem tips som får friluftslivet med barnen att funka:

  • Bärsele eller bärsjal gör det mycket lättare att ta sig ut i naturen. Vagnen är till hjälp så länge du befinner dig på stigarna.
  • Bärstol är funktionellt om du har lite äldre barn som kan sitta stadigt själva. Kom ihåg att stolen måste vara bekväm.
  • Se till att alltid ha en rejält tilltagen matsäck med dig och var inte rädd för att bjuda på godsaker som du kanske undviker till vardags. Stämningen blir ofta bättre då.
  • Ta med någon rolig leksak till barnen om de leker själva. Ett tips är att använda leksaker som du kanske haft undanstoppade ett tag så att de ”känns nya” när ni ska ut i naturen.
  • Rejäla, funktionella kläder för alla och extrakläder i ryggsäcken är alltid bra att ha.
  • Utrusta dig själv med tålamod. Allt tar mycket längre tid med småbarn. Låt också barnen få ta sig fram själva så att de får känna att de kan lyckas.