Allt du behöver veta om att träna med barnvagn

Löpning med barnvagn är en växande trend bland småbarnsföräldrar. Henning Karlsson har hållit på sedan 2013 och han springer ett par mil i veckan med dottern Harriet i vagnen.
– Fördelen är att man är mer flexibel och kan ge sig ut oftare, säger han.

Henning Karlsson började springa med barnvagn när han fick sitt första barn 2013.

När Henning Karlsson ger sig ut på en löprunda gör han det ofta i sällskap med treåriga dottern Harriet. Det var när hon föddes som han började springa med barnvagn.

– Det har varit väldigt viktigt för mig och gör att jag kan hålla igång löpningen. Dessutom är det väldigt roligt att springa med vagn, säger Henning Karlsson.

Själv siktar han på att springa två terrängmaraton i sommar. Sammanlagt lägger han mellan sex och sju mil löpning bakom sig varje vecka. Nyligen blev Henning Karlsson pappa för andra gången, så det lär bli många mil till bakom vagnen.

Han började springa med Harriet när hon var nyfödd. På träningsrundan vi är ute på vid det här intervjutillfället sitter hon lätt tillbakalutad med hörlurarna på och en skärm i händerna. När hon var bäbis sov hon oftast. Henning såg till att tajma löprundorna med Harriets sovtider. Samtidigt sker löpningen med barnvagnen fortfarande sker löpningen på hennes villkor. Så snart hon vill något stannar vi. Efter en stund åker en låda med aprikoser, nötter och russin fram. Harriet äter mellis. Vi lunkar vidare.

– Att vi kan göra det här tillsammans, hela familjen, är förstås en stor fördel, säger Henning Karlsson.

Henning Karlsson med treåriga dottern Harriet.
Henning Karlsson med treåriga dottern Harriet.

Till vardags är han läkare på Sundsvalls sjukhus och det faller sig naturligt för honom att komma in på hälsovinster med löpningen. Som erfaren löpare med barnvagn har han förstås tips att dela med sig av.

– Det är förstås viktigt att vagnen rullar snabbt och lätt. Dessutom måste den rulla rakt och det är fördel om man kan justera hjulen på ett enkelt sätt själv, säger Henning Karlsson.

Själv har han en vagn som lätt går att ställa om till cykelvagn genom att montera bort framhjulet. Däremot saknar hans egen vagn fjädring.

– Det är lite synd. Kanske inte för att det är det viktigaste för barnets komfort, men det skyddar vagnen från onödigt slitage. Särskilt om man använder vagnen som cykelvagn är det bra med fjädring eftersom den utsätts för ganska stora påfrestningar när man till exempel kör över en trottoarkant, säger Henning Karlsson.

Han betonar att säkerheten för barnet naturligtvis är väldigt viktig. Det har faktiskt hänt att han vält med vagnen på en runda, men eftersom den är utrustad med fempunktsbälten och krockskyddande båge med ett heltäckande tak så var det ingen fara för Harriet. Själv rekommenderar han heltäckande tak även av andra skäl – vagnen ska tåla alla väder.

– Det är viktigt att barnet har skydd mot regn och fartvind, säger han.

Även som löpare utsättas man för nya påfrestningar som vagnlöpare, berättar Henning Karlsson. För det första går det ju lite långsammare. Även kroppshållningen och steglängden påverkas. Den erfarne löparen kan välja att se löpningen med vagn som nyttig variation, resonerar Henning Karlsson.

– Höften får en annan vinkel och det är ofrånkomligt att man får ett kortare löpsteg. Och för att undvika snedbelastning brukar jag variera hand som jag håller i vagnen med. Det går ju också att putta vagnen framför sig där det är säkert. Uppför kan man hålla i vagnen med båda händerna, säger Henning Karlsson.

Lina Frykberg
Lina Frykberg, Lekia.

Lina Frykberg, som säljer barnvagnar på Lekia i Söderhamn, är också barnvagnslöpare.

Följ Lekia Söderhamn på Facebook så får du alla våra nyheter direkt.

– Det som är viktigt är att den vagn man springer med är testad för löpning. Joggingvagnarna har tre hjul istället för fyra och hjulen är betydligt större än på en vanlig vagn. De har också lägre tyngdpunkt, vilket gör dem stabilare och svårare att tippa, säger hon.

Men vad får en bäbis på två till tre månader ut av det här?

– Kanske inte lika mycket som man får som förälder, men de får frisk luft och får vara ute. De behöver ju sova också och då brukar det vara ett tillfälle för mitt barn att göra det samtidigt som jag får springa. Själv resonerar jag så här, att det är viktigt att man som förälder också gör sådant som man själv mår bra av. Gör man det så är det också lättare att vara en bra förälder, säger Lina Frykberg.

Här finns vi i Söderhamn. Du är välkommen in för att träffa vår kunniga personal.

 

En begagnad barnvagn som är tillverkad för att ta med sig på träningsrundan kostar ett par tusenlappar. En ny kan kosta över 10 000 kronor beroende på utrustning.

Fem tips för dig som ska springa med barnvagn:

  • Vagnen ska rulla lätt, rakt och dessutom gå att justera på ett enkelt sätt om den inte rullar rakt.
  • Vagnen ska gärna vara utrustad med fjädring för att skydda barnet och för att den inte ta bli skadad vid tuffare körning.
  • Vagnen ska tåla alla väder och gärna ha ett tak som täcker helt istället för enbart en sufflett
  • Vagnen ska ha bra bälte och ha justeringsmöjligheter för ryggstödet i flera olika lägen. En spädbarnsinsats kan vara en bra idé.

Läs mer om Lekias joggingvagnar här.