Här är tipsen som gör din resa med barnen till en dröm och inte en mardröm

Många drömmer om att resa när barnen är små. För att det ska bli bra som möjligt för alla finns några viktiga saker att tänka på. – Ta dagen som den kommer och planera inte in för mycket äventyr, säger Hanna Bodell, resvan småbarnsförälder.

Här är tipsen som gör din resa med barnen till en dröm och inte en mardröm

Att resa med sin bäbis är en dröm för många. Föräldraledigheten erbjuder också helt nya möjligheter att förverkliga den. Du behöver till exempel inte ta hänsyn till några skollov eller andra ledigheter. Det gör att du kan resa när priserna är lägre. Hanna Bodell tog vara på möjligheten när hennes yngsta dotter Ella var åtta månader och äldsta dotter Ebba var två år och åtta månader.

– Jag måste säga att det gick över förväntan. Jag och min sambo blev verkligen inte avskräckta, snarare tvärtom, säger hon.

Första flygresan gick till Kap Verde och tog sju och en halv timme. Små barn kan ha svårt att klara av trycket i kabinen, utan att det gör ont i öronen, men det var inget som drabbade Hanna Bodells barn. Att flyget gick direkt till ögruppen underlättade förstås också. Familjen slapp väntetid och transporter mellan olika flighter.  I handbagaget hade de blöjor, välling och barnmat. Hanna Bodell konstaterar att det var ett projekt i sig att packa inför den första resan.

Hanna Bodell och Ella
Hanna Bodell med dottern Ebba.

– Lite planering krävdes det väl. Vi var borta i en vecka och man vill ju inte ha med sig för mycket heller. Att ta med tvättmedel var bra, säger hon.

Eftersom bagage kan försvinna på flygresan, så är det ett bra tips att dela upp barnens packning i flera olika väskor. Om blöjor, välling, leksaker och barnkläder tar sig en omväg runt jordklotet, så är det lite trist att behöva köpa nya. Men även det slapp Hannas familj och efter ett antal utlandsresor börjar de få rutin.

Allt inför resan med barnen hittar du på Lekia. Följ Lekia Söderhamn på Facebook för senaste nytt

Efter premiärturen till Kap Verde har det blivit ytterligare ett besök till den lilla ögruppen i Atlanten och även besök i Turkiet och Grekland.

Vilka råd har du till andra som ska ut på resa med små barn när det gäller packningen?

– Det absolut viktigaste jag tycker man ska ha med sig är ett litet reseapotek där man har vätskeersättning, febernedsättande medicin, salva som är bra mot insektsbett, blöjor, välling och bärsele, som är mycket smidigare än vagn om man ska gå på stranden. Sedan ska man förstås ha solskydd och UV-kläder med. Vi brukar ha med oss ett litet parasoll också, som man kan fästa vid en solstol, säger Hanna Bodell.

Barnvagnar har också fått följa med på resan, även om det ibland går att lösa det genom att beställa ”barnpaket” hos researrangören. Men, vid den första resan hade Hanna Bodell med sin en vagn med fullt liggläge till sin bäbis, vilket var praktiskt inte minst vid restaurangbesök sent på kvällarna. När det gäller just vagnar så är Lina Frykberg, som arbetar på Lekia i Söderhamn, lite av en expert. Hennes råd till den som står i valet och kvalet är alltid att de ska ställa sig frågan vad just de ska ha sin vagn till.

Däremot har hon aldrig haft behov av resesängar till barnen.

– Det har funnits på hotellet. De har ju barn där också, säger Hanna Bodell och skrattar.

Hon minns att hon och hennes sambo tänkte att det nog skulle vara lite besvärligt att resa med barn före deras första utlandssemester, men farhågan kom på skam.

– Jag tror faktiskt inte man ska planera själva resan så mycket i förväg, utan att ta dagen som den kommer. Man ska tänka på att barnen måste få styra. Sedan så har vi åkt på sol- och badresor just för att ta det lugnt, säger Hanna Bodell.

När det gäller säkerheten för små barn så är också det viktigaste att man som vuxen anpassar sin resa efter barnens behov och ålder, enligt de allmänna råd som sjukvården ger. Med små barn avses då barn upp till sex års ålder. Enligt 1177.se är det viktigt att vara medveten om att barnen, trots allt, utsätts för virus, nya miljöer och förändrade rutiner. När det gäller vaccinationer, som är en annan vanligt förekommande fråga, så har nyfödda barn som ammas ett visst skydd från sin mamma. Annars så erbjuds bäbisar från tre månader vaccinationer genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Har du ett litet barn eller en bäbis som bara är några månader och ska ut och resa så är rådet, som ges på 1177.se, att du i god tid innan avresa kontaktar barnavårdscentralen eller en vaccinationsmottagning om du med säkerhet vill veta vad som är bäst för just dig och ditt barn.

Carro-Nilsson-web
Carro Nilsson, Lekia.

Givetvis finns det råd att få även i välsorterade butiker som säljer barnvagnar och babysaker. På Lekia i Hudiksvall jobbar Carro Nilsson.

Vilken är den vanligaste frågan du får från kunder när det gäller att resa med små barn?

– Det är nog frågan om det finns vagnar som är godkända att ha med som handbagage i kabinen eller som stol på flyget

Har ni sådana vagnar?

– Ja, vi kommer att få in en vagnmodell nu i vår som är godkänd även som bil- och flygstol. Sedan finns det vagnar som är så pass små att man även får ta dem med som handbagage. Det är en fördel att kunna göra det eftersom att det händer att bagage försvinner eller går sönder i lastutrymmet. Det är tråkigt om man står där i Grekland och får tillbaka sin vagn i bitar, säger Carro Nilsson.

Lekia i Hudiksvall finns även på Facebook. Där får du de senaste nyheterna. Följ oss genom att klicka här

Här hittar du Lekia i Söderhamn

 

Tips för dig som ska resa med småbarn:

  • Ta bara med sådant som är nödvändigt. Undvik att packa för mycket.
  • Låt barnens behov styra, planera inte in för mycket äventyr, ta dagen som den kommer och  undvik att stressa upp dig.
  • Ta med ett reseapotek med vätskeersättning, febernedsättande medicin, salva mot insektsbett. Dessutom är det bra att ha med blöjor, välling, bärsele, solskyddskräm, UV-kläder och litet parasoll som går att fästa vid en solstol. Barnvagn är förstås också bra att ha med om du inte kan hyra via en researrangör.
  • Ett smart tips är att packa barnens bagage i olika väskor. Bra om oturen är framme och en väska försvinner.
  • När det gäller vaccinationer och annat som rör barnets säkerhet så finns bra restips på vårdguiden 1177.se. Vid osäkerhet kring vaccination är rekommendationen att kontakta barnavårdscentralen eller en vaccinationsmottagning.
  • Kom ihåg att det är bra att gå in i planet så sent som möjligt så att barnen hinner leka av sig ordentligt före påstigning.
  • Och packa kläder efter väder i handbagaget, så att barnen inte fryser på planet och svettas när ni kommer fram till värmen.