Bilbarnstolen – ett av det viktigaste valen för nyblivna föräldrar

Hur ska man som blivande eller nybliven föräldrar veta säkert vilken bilbarnstol man ska köpa? Svaret är lika självklart som enkelt:
– Man handlar i en butik där man får prova vilka modeller som passar i just den bil man har, säger Carro Nilsson på Lekia i Hudiksvall.

Bilbarnstolen - ett av det viktigaste valen för nyblivna föräldrar

Att köpa bilbarnstol är ett av de viktigaste val som nyblivna föräldrar har att göra.
– Det handlar om barns säkerhet. I förlängningen kan det rädda liv så, ja, det är ett viktigt beslut man ska ta, säger Carro Nilsson på Lekia i Hudiksvall.

Alla bilbarnstolar som säljs i Sverige är inte testade och godkända. Därför bör man vända sig till en butik med utbildad personal när man ska köpa bilbarnstol.
Carro Nilsson och hennes kollegor på Lekia/Babya i Gävleborg har som jobb att hjälpa blivande eller nyblivna föräldrar att välja rätt. De är utbildade och har erfarenhet.
– Vi har många år i branschen. Jag har jobbat med bilbarnstolar i tjugo år. Men vi utbildas kontinuerligt eftersom utvecklingen hela tiden går fram. Det händer mycket i vår bransch, säger hon.

Hennes bästa råd?
– Testa, testa, testa! Man bör sätta av tid när man ska prova ut en bilbarnstol, det kan ta tid att hitta rätt, säger hon.
– Det är många faktorer att ta hänsyn till. Det är till exempel viktigt att den modell ska köpa  passar i just den bil den ska användas i.

Lekia/Babya i Gävleborg säljer bilbarnstolar från alla stora tillverkare – men det är inte säkert att den dyra testvinnaren är den bästa.

Det händer att kunder som köpt en bilbarnstol frågar vilken som är bäst ”egentligen”. Då svarar jag att det är den som vi just monterat åt dig, säger Carro Nilsson. Montering ingår alltid när man köper bilbarnstol hos oss på Lekia/Babya.
–Vi tar betalt för att montera bilbarnstolar som inte är köpta hos oss. Men bara om de godkända och av ett känt märke, vi monterar inte in okända bilbarnstolar.

Just nu har vi kampanjpris på Britax Max-way – läs mer här!

Är det okej att köpa begagnade bilbarnstolar?
– Det beror på. Material i bilbarnstolar åldras, stolen kan ha varit med i en kollision utan att det syns och då kan det bete sig annorlunda än avsett vid till exempel en kollision, säger Carro Nilsson.
– Men vet du att du kan lita på den du köper av, tex släkting eller vän, så kan det vara okej.

Enligt NTF kan en begagnad bilbarnstol vara förstörd efter krock utan att det syns. De rekommenderar att man inte köper en begagnad bilbarnstol äldre än 5 år även om den är godkänd.
– Det är säkrast att köpa nytt. Slår man ut kostnaden på hur många år en bilbarnstol används blir det inte många kronor i månaden. Det är en billig livförsäkring.

Till sist:
Bilbarnstolar finns i tre kategorier: babyskydd, bilbarnstol och bältesstol.
De kan vara godkända enligt olika regelverk.

Konsumentverkets webbsida ”Hallå konsument!” rekommenderar att man vänder sig till en butik med utbildad personal för att prova ut rätt stol till det barn som ska använda den.

Följ Lekia/Babya på  Facebook så får du alla våra nyheter direkt.

Lekia/Babya Hudiksvall
Lekia/Babya Söderhamn
Lekia/Babya Gävle