Från lokal krögare till årets Rookie

Krögare och fastighetsmäklare har mycket gemensamt. Sena arbetskvällar och att kunna ta folk och göra dem nöjda.

- Allt handlar om människor och deras önskemål och behov. Allt annat kan du plugga dig till, förklarar Stefan, medan han kollar av sitt schema för dagen med Jessica Ståhl, mäklarassistent på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Södertälje.

Kontraktsskrivning mellan köpare och säljare

Stefan Melton är uppvuxen i Södertälje. Under många år drev han en egen restaurang. Det var Joakim Ståhl, mäklare och ägare av Länsförsäkringar fastighetsförmedlings kontor i Södertälje, som övertalade honom att börja som mäklare. Vilket han inte ångrat en sekund.

-Efter avslutad mäklarutbildning började jag 2013 här på kontoret. Redan året därpå blev jag utsedd till årets Rookie och årets medarbetare inom Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Jag sålde flest bostäder och dessutom hade jag högst kundnöjdhet, säger Stefan stolt, samtidigt som han sträcker på sig och säger skämtsamt till sina kolleger:
-Nåväl, att vara bäst på det här kontoret är ingen match.

Stefan Melton och Jessica Stahl
Stefan Melton och Jessica Stahl

-När Stefan gick upp på scenen för att motta sitt pris fick han tunghäfta, inte ett ljud kom fram ur hans mun, berättar Jessica. Det måste ha varit första gången det hände.
Alla skrattar hjärtligt, inklusive Stefan. Det märks att det är en historia som är en favorit.

Tillgänglighet är A och O

Stefan vankar fram och tillbaka på kontoret som är beläget mitt i stan på Järnagatan. Mobiltelefonen är klistrad i handen på honom. Tillgänglighet för sina kunder är A och O för Stefan.

-Att vara fastighetsmäklare är en livsstil, säger han, medan han väntar på att personen på andra sidan luren ska svara.

Plötsligt lägger han ifrån sig telefonen. I ögonvrån ser han Lars och Christine Lilljequist komma in på kontoret. De är här som säljare. Idag ska de med hjälp av Stefan ha kontraktsskrivning med köparna av deras villa där de har bott i 25 år. Stefan blir med ens fokuserad och helt närvarande i nuet.

-Välkomna!, säger Stefan och går emot dem. Ska ni ha kaffe?
-Hej, säger ett ungt par som strax efter kliver in på kontoret.

Det är köparna Gustaf och Nina Bengtsson.

Stefan Melton lättar upp stämningen under kontraktsskrivning
Stefan Melton lättar upp stämningen under kontraktsskrivning

Alla parter är samlade och vant leder Stefan in dem i ett konferensrum och börjar arbetet med kontraktsskrivningen som tar cirka en timme. Han varvar med att formellt högläsa från avtalet med att stanna upp och ge förklarande kommentarer, ofta med lite humor för att få deltagarna att känna sig bekväma.

-Paragraf 7: Städning med mera. Säljaren svarar för att tomten vid tillträdet är avstädad och att byggnad eller lägenhet, skall användas av köparen som bostad, är utrymd och väl rengjord. Övriga byggnader och utrymmen skall vara tömda. Säljaren skall före köparens tillträde ta bort egendom som inte ingår i köpet, högläser Stefan.

Han tittar upp för att se om parterna hänger med och inflikar med ett varmt leende och tittar på säljarna:

-Ja, det kommer ju bli en del för er att tömma efter 25 år, eller hur?

Alla nickar instämmande och Stefan fortsätter att högläsa kontraktets paragrafer. Till slut är det dags för kontraktsskrivningen. Papperna far omkring och alla fyra måste signera varje papper. När sista signaturen är skriven drar alla en lättnadens suck. Alla är nöjda och Stefan kan lägga ytterligare en lyckad bostadsaffär till handlingarna.

-Inget går upp mot känslan av en avslutad affär där alla parter känner sig nöjda och glada, avslutar han.

Din mäklare Södertälje

Järnagatan 1,15171 Södertälje, Tel: 08-40021300, Maila oss
Måndag – Fredag 09:30-17.00. Dag före röd dag stänger vi 13.00. Välkommen till oss.