”Förvånansvärt många bryr sig inte om vad de äter”

Hon visste tidigt att hon ville jobba med mat och har alltid velat bli egen företagare. Redan på gymnasiet väcktes intresset för det ekologiska. Sedan sju år tillbaka är Felicia Ovin kock på Kretsloppshuset i Mörsil och 2012 gick hon in som delägare.

”Förvånansvärt många bryr sig inte om vad de äter”

Felicia Ovin är en eldsjäl i den yngre generationen, som tillför en ny kraft i bygden. Hon växte upp i Sollentuna, men tillbringade alla lov med familjen i Åre. Eftersom restaurangutbildningen i Järpen hade ett bra rykte, valde hon att gå gymnasiet där. Sedan arbetade hon några år i köket på Kretsloppshuset.

Felicia Ovin, prisad företagare.
Felicia Ovin, delägare Kretsloppshuset, Årets hållbara företag 2015.

– För mig var det självklart att söka jobbet som kock och arbeta vidare med det ekologiska konceptet. Då hade inte den stora ekologiska trenden börjat, som vi ser i dag, säger Felicia Ovin.

Allt som lagas i restaurangen och säljs i butiken är ekologiskt. Exempelvis köps nötkött in från Alsen, äggen kommer från byn och de egna hönsen. De odlar så mycket de kan själva, men köper även in från Ås trädgård och andra ekoleverantörer.

– Vi jobbar för att utveckla vår egen produktion av grönsaker, men det kräver lite extra eftersom vi befinner oss i växtzon 7. Vi tar gärna in lokalproducerade varor, men de måste vara ekologiska. Det är ett noggrant och tidskrävande arbete att hitta produkter och leverantörer som motsvarar våra krav, dessutom är det långa leveranstider, säger hon.

Se också: Vad tycker du är viktigt för länet?

Men arbetet har lönat sig. Vid förra årets Guldgala för företagare i Jämtlands län, tog företaget hem priset för Årets hållbara företag, som delas ut av Länsförsäkringar Jämtland.

– Priset fick vi eftersom vi har varit uthålliga och visat att vi kan driva ett lönsamt företag i en liten by året runt. Vår målsättning har alltid varit att arbeta långsiktigt, med både socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Vi har överlevt.

Det är ingen tvekan om att Kretsloppshuset har skapat en speciell sammanhållning och blivit en social träffpunkt i byn. Under sina år som ekonomisk förening var mycket arbete ideellt och engagerade många. Det gör det fortfarande. Ett antal arbetstillfällen har också skapats. Dessutom tar man emot personer som av olika skäl behöver arbetsträna i en harmonisk miljö.

– Jag hoppas att vi kan vara en inspirationskälla för andra. Vi har många besökare som kommer till bygden och förhoppningsvis har vi bidragit till att fler känner till Mörsil och att bygden omnämns mer i media, säger Felicia Ovin.

I dag kan Felicia konstatera att antalet besökare hela tiden ökar. Det finns en större målgrupp som är medvetna och beredda att betala för ekologiskt mathantverk.

– Det roliga är att många tror att vi är nystartade. Då känns det häftigt att säga att vi funnits i 20 år, långt innan ekotrenden startade. Häftigt att en liten by som Mörsil har det här!