Brandöva hemma och rädda liv

Har du gjort en brandövning hemma? Om inte, så är du inte ensam. Trots att de allra flesta bränder där människor skadas sker i hemmen är det bara en av tio som brandövat med sina nära och kära. Nu kan du vara med och skapa en tryggare tillvaro för både dig och dina medmänniskor i Sveriges största brandövning. Du behöver bara lägga några minuter av din tid, men det kan rädda liv.

Brandöva hemma och rädda liv

Spisen startar flest bränder
Det är på spisen som flest bränder startar i svenska hem och ofta beror det på tekniska fel på utrustningen. Med enkla insatser kan du minska riskerna genom att installera brandvarnare och spisvakt, och med rätt släckutrustning kan många bränder hejdas innan det hinner gå riktigt illa.
– Många glömmer mat på spisen eller lämnar köket medan de lagar mat. Spisfläkten är en källa till bränder och bör rengöras regelbundet, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland.

Brandövning hemma kan innebära skillnad mellan liv och död

Om en brand uppstår gäller det att vara förberedd och ha rätt utrustning för att kunna agera snabbt. Gör du fel, och till exempel försöker släcka en brand med vatten, kan det få ödesdigra konsekvenser.
– Först och främst ska du ha brandvarnare i köket för att snabbt bli larmad om det börjar ryka eller brinna. Brandfilt och brandsläckare ska förvaras nära köket. Börjar en gryta eller stekpanna fatta eld ska du först stänga av spisfläkten och sedan kväva elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket, säger Anders Dahlén.

Han poängterar att man heller inte ska starta diskmaskinen eller tvättmaskinen innan man går till jobbet eller lägger sig, vitvaror står nämligen för ett stort antal bränder varje år.

För andra året i rad genomför Länsförsäkringar kampanjen Sveriges största brandövning i hela landet för att få så många hem att brandöva som möjligt. För att göra det enkelt att genomföra en brandövning finns en steg-för-steg-lista framtagen på en särskild sajt för brandsäkerhet och där hittar du många förebyggande råd, tips och fakta om bränder.

Kolla in steg-för-steg listan och andra tips på wwww.sverigesstorstabrandovning.se 

Brandövning hemma kan innebära skillnad mellan liv och död
Barns lek står för upp till 20 procent av alla brandtillbud varje år och barns kunskap om vad de ska göra om det börjar brinna är låg.
–  Små barns instinkt vid brand är ofta att gömma sig, vilket i ett rökfyllt hus eller lägenhet kan bli ödesdigert. Därför är det viktigt att prata med dem om risker och faror med eld och vad de ska göra om det börjar brinna, säger Anders Dahlén.

För att förbereda barn på vad de ska göra bör man till exempel berätta att de ska ropa på hjälp och försöka ta sig ut ur bostaden där ni tillsammans har valt en gemensam samlingsplats. Nästa steg är att öva.
– Att göra en brandövning med familjen kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det tar inte lång tid och övandet kan bli en rolig, men livsviktig, lek för alla familjemedlemmar, säger Anders Dahlén.

När det gäller personer som omkommer i bränder är äldre överrepresenterade. Den vanligaste kända brandorsaken vid bränder med dödlig utgång är rökning.
– Bland de äldre finns det också försvårande omständigheter, de har svårare att sätta sig i säkerhet om något händer och de kanske inte hör brandlarmet eller sover tyngre, kanske tar de sömntabletter, säger Anders Dahlén.

Tips för att brandsäkra ditt hem

  • Investera i brandvarnare, brandfilt och brandsläckare.
  • Förvara brandsläckare och brandfilt nära köket.
  • Se över din köksutrustning.
  • Ladda inte elektronikprylar obevakat, när du sover eller då du inte är hemma.
  • Använd timer till vattenkokare och strykjärn.
  • Kör diskmaskinen och tvättmaskinen medan du är vaken och hemma.
  • Prata med barn så att de lär sig risker och faror med eld och vad de ska göra om det börjar brinna.
    Lägg några minuter på att göra brandövningen på www. sverigesstorstabrandovning.se