Vintern är tjuvens bästa vän – så skyddar du dig mot inbrott

Vintern är här och med den inbrottstjuven. Inbrottstjuven är nämligen som mest aktiv under vinterhalvåret. Med bra lås, goda grannar och en en smula inlevelseförmåga skyddar du dig bäst.

Den professionella tjuven tar sig in på husets baksida om det går. Genom fönster som står på glänt och genom gamla altandörrar med klena lås är det lätt att ta sig in obemärkt.

En klassisk bild är inbrottstjuven som kommer smygande om natten med kofoten i högsta hugg. Så var det förr, men i dag sker de flesta inbrott dagtid. Även tidpunkten för inbrottstjuvarnas högsäsong har förändrats.

Förut skedde flest inbrott under sommarsemestrarna, men sedan ett par år tillbaka slår tjuvarna till under det mörka halvåret, medan de boende är på jobbet. Förändringen är mycket tydlig. Under årets tre sista månader anmäls 65 procent fler inbrott här i Gävleborg än under resten av året.

Magnus Bergsten, chef Byggnadsteknik på Länsförsäkringar Gävleborg

Bra lås är viktigast
Den professionella tjuven tar sig in på husets baksida om det går. Genom fönster som står på glänt och genom gamla altandörrar med klena lås är det lätt att ta sig in obemärkt:
– Tjuven väljer i första hand ett hus med enklare lås. Med lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen ökar skyddet mot inbrott, säger Magnus Bergsten, chef Byggnadsteknik på Länsförsäkringar Gävleborg.

Läs mer: Så förebygger du skador

Altandörrar av äldre datum kan ha usel låsningsfunktion med bara en liten sprint som förhindrar att handtaget kan vridas upp från utsidan.
– Sådana dörrar tål inte mycket stryk. Dörren behöver ha en ordentlig skjutregel av stål som går in i dörrkarmen när man stänger. Bäst är att kombinera med lås. I dag är de flesta nya terrassdörrar konstruerade så, säger Magnus Bergsten.

Att hindra den som föresatt sig att bryta sig in i ett hus är nästan omöjligt så länge det finns fönster att krossa. Däremot kan det ha en avskräckande effekt på tjuven om det är svårt att ta sig ut när man har famnen full av stöldgods. Entrédörren är i regel den enklaste och snabbaste vägen ut. Med ett extra lås av den typ som bara kan öppnas med nyckel från både utsida och insida, försämrar man flyktmöjligheterna avsevärt.

Göm smyckena väl
Mest är det villor och fritidshus med hög standard som drabbas av inbrott. Kanske för att de signalerar ett visst välstånd. Små och dyrbara saker som är lätta att bära och enkla att sälja  är det som tjuven främst är ute efter.  Det handlar om kontanter, enstaka små elektronikprylar och smycken.

De flesta människor lägger sina smycken i badrummet eller sovrummet. Dessa utrymmen blir så gott som alltid grundligt genomsökta vid inbrott. Om man äger dyrbara smycken bör man med andra ord förändra sina vanor.
– Vi rekommenderar att man förvarar smycken som man inte brukar använda i bankfack. De smycken man har kvar hemma bör man dela upp och förvara på flera olika ställen. Det är också viktig att man aldrig förvarar en större summa pengar hemma, säger Magnus Bergsten.

Läs mer: Så försvårar du för tjuven

Tänk som tjuven
För att förebygga inbrott bör man försöka tänka ur tjuvens perspektiv. Att låsa när man går hemifrån är en självklarhet, och när man reser bort är det bra om det ser ut som om det faktiskt är någon hemma. Timers som tänder och släcker lampor kan lura tjuven, liksom en insats från grannen.
– Berätta för grannarna när du ska resa bort, be dem hålla lite koll och tömma din brevlåda. Det kan också vara en idé att vara försiktig med vilken information du lägger ut på sociala medier när du är bortrest, säger Magnus Bergsten.

Läs mer: Säkerhetsprodukterna som skyddar ditt hem


Bästa tipsen för att undvika inbrott:

  • Kolla att alla dörrar är låsta när du går hemifrån.
  • Använd lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen.
  • Se till att även ha bra lås på altandörrar, balkongdörrar och fönster.
  • Dela upp värdesaker och förvara dem på olika platser i huset. Undvik att förvara smycken i badrum och sovrum.
  • Om du ska resa bort: Se till att någon tömmer din brevlåda.
  • Använd timers på lampor så att de tänds och släcks och får det att se ut som om någon är hemma.
  • Prata med dina grannar och informera om när ni inte är i fritidshuset eller ska resa på semester.
  • Installera gärna inbrottslarm.