Fotboll för fler

Fotbollsklubben Sandarne SIF i Söderhamn växer så det knakar. 2016 fick klubben bidrag från Länsförsäkringar Samhällsfond för att kunna erbjuda alla medlemmar, där många är asylsökande och nysvenskar, kostnadsfri träningsavgift.

Fotboll för fler

För sju år sedan hade fotbollslaget Sandarne SIF svårt att få ihop ett lag och valet stod mellan att lägga ner A-lagsverksamheten eller hitta en lösning. På ett styrelsemöte kläckte någon idén att kanske försöka hitta spelare bland de nyanlända. Sedan dess har klubben vuxit snabbt.

Man behöver inte vara proffs för att vara proffsig

Alla som gillar fotboll är välkomna att spela, oavsett etnicitet, kultur eller sexuell läggning. ”Man behöver inte vara proffs för att vara proffsig” är föreningens motto och i laget finns idag spelare från Afghanistan, Syrien, Iran, Irak, Eritrea, Peru, Bosnien och Sverige förstås. Tränaren Nicklas Johansson berättar:

– Vi har ett fotbollslag som i år gått upp i division V, hälften av spelarna har svenska namn och hälften utländska, men vår verksamhet har blivit så mycket mer än fotboll de senaste sju åren.

Vill du läsa mer om fotbollslaget Sandarne? Kolla in det senaste numret av Bygd här

Eftersom Nicklas och de andra tränarna i föreningen, som alla arbetar ideellt, såg hur mycket fotbollen betydde för många ville man att fler skulle kunna vara med och spela. Nicklas Johansson berättar att många av spelarna till exempel inte hade råd med egna fotbollsskor. Därför skapade klubben ett system där medlemmarna nu får låna och lämna tillbaka utrustning som skor och benskydd. Sedan 2016 erbjuder man också samtliga spelare kostnadsfri träningsavgift, tack vare bidraget från Länsförsäkringar Samhällsfond.

Läs mer: LF Samhällsfond ska främja ett tryggt och attraktivt Gävleborg i hållbar tillväxt

EN FOND FÖR GÄVLEBORGS BÄSTA

Vad har Sandarne SIF, Lavikens Lägergård och Barnjazzdagen i Sandviken gemensamt? En sak är att de alla har fått bidrag från Länsförsäkringar Samhällsfond för insatser som på olika sätt utvecklar Gävleborg.

Länsförsäkringar Samhällsfond startades 2016 och har till syfte att stärka och utveckla Gävleborg. Sedan dess har ett tjugotal föreningar och organisationer runt om i länet fått bidrag från fonden.

– Det här är ett sätt för oss på Länsförsäkringar att uppmuntra alla de som arbetar utvecklande och hållbart för vårt Gävleborg. Och för våra ungdomar. Det i sin tur kan bidra till att människor och företag fortsätter att växa och trivas här, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Gävleborg.

Varje år delar fonden ut upp till 1,2 miljoner och maxbeloppet att söka är 200 000 kronor. En särskild kommitté behandlar och beslutar om ansökningarna. Urvalskriterierna har sin bas i Länsförsäkringar Gävleborgs värdegrund; insatserna som beviljas medel ska på ett hållbart sätt bidra till och göra nytta för Gävleborgs utveckling, gärna genom satsningar på barn och unga.

– Vi arbetar utifrån vår vision om ett tryggt och attraktivt Gävleborg. Förhoppningen är att våra kunder och alla som bor i länet ska känna att vi agerar efter den visionen och att vi gör skillnad, på riktigt. Genom Samhällsfonden kan vi ge stöd till dem som arbetar i samma anda som vi, hållbart och för Gävleborgs bästa, menar Ann-Sofie Wesslén-Weiler.

Läs mer om Länsförsäkringar Samhällsfond på LFgavleborg.se/samhallsfond

Andra bidragstagare 2017

Exempel på föreningar/organisationer som fått bidrag från LF Samhällsfond:

 • Arbrå Handbollsklubb
 • Barnjazzdagen Sandviken
 • Bollnäs Bandy
 • FUB Gävle
 • Gästrike Räddningstjänst
 • Helges Aktivitetshus
 • Hudiksvalls förenade fotboll
 • Hudiksvalls Sportdykarklubb
 • KF Heros Gävle
 • Matakuten Gävle
 • SAIK Bandy
 • Sportpasset – Gävleborgs Idrottsförbund
 • Stolt & Nykter Gävle
 • Svenska Livräddningssällskapet
 • Limö Sommarkollo Gävle