Här är SUIF och Brynäs satsning på barn i Hälsingland: ”Viktigt att bidra till samhällsnyttan”

En bra start är extremt viktigt i bordtennis – men viktigare ändå i livet.
Därför blir Söderhamns UIF en av pionjärföreningarna när Brynäs IF:s sociala satsning "En bra start" växer för att nu ge barn i Hälsingland just en bra start.

Jakob Westerlund från Brynäs IF och Marit Brodd från SUIF jobbar med att etablera ”En bra start” i Hälsingland.

Bordtennisbollarna studsar i Pingisarenan mitt i Söderhamn. Några av klubbens elitspelare tränar sida vid sida med ungdomar. Killar och tjejer. Unga och gamla. I en hörna står kaffe framdukat. Ett par av landets bästa tränare ger tips och råd. Det hejas och skrattas. Någon kommer och någon går.
”Vi ses i morgon!”. ”Ska vi kolla på film i kväll?”.
Man tänker att, oj, idrott kan verkligen vara den där naturliga samlingsplatsen som man önskar att alla skulle få vara en del av.

Marit Brodd, från SUIF men också utbildningskoordinator på Svenska Bordtennisförbundet, och Jakob Westerlund, från Brynäs IF:s ”En bra start” smider planer. För även om coronapandemin ställer till det etableras ”En bra start” nu i Hälsingland.
– Fyra kommuner är med i dialogen just nu: Söderhamn, Bollnäs, Ljusdal och Hudiksvall. Två av dem blir pilotkommuner utifrån vår samverkansmodell som utgår ifrån föreningsliv, kommun och näringsliv, berättar Jakob Westerlund.

Här kan du läsa mer om ”En bra start”

Marit Brodd från SUIF och Jakob Westerlund från Brynäs IF jobbar med att etablera ”En bra start” i Hälsingland.

Sedan 2014 driver Brynäs IF, mest känt som en ishockeyförening, sin sociala verksamhet under flaggan ”En bra start”. Enkelt förklarat handlar det om att utifrån FN:s Barnkonvention bygga en framtid för ungdomar tillsammans med några tunga huvudpartners där Länsförsäkringar Gävleborg ser vikten av att satsningen växer även i Hälsingland. Tre ben är basen: bättre kamratskap, mer fysisk rörelse, ökad sysselsättning för unga.

Se filmen från ett samverkansmöte i Länsförsäkringar Gävleborgs lokaler i Ljusdal här

Marit Brodd ser stora möjligheter för sitt SUIF – och för Söderhamn.
– När föreningar, näringsliv och offentlig sektor arbetar tillsammans åstadkommer vi mycket, slår hon fast och berättar att klubben har samarbetat med Brynäs IF ett längre tag i det som kallades Ett bra nätverk.
– Det har varit väldigt lyckat. Vi har bland annat haft träffar med våra partners och det har bland annat lett till att vi lyckats skapa praktikplatser och annat som är bra för ungdomar och unga vuxna. För SUIF är det viktigt att vara med och bidra till samhällsnyttan, säger hon.

”Föreningslivet behöver resurser eftersom vi vet att föreningar fångar upp många”, säger Jakob Westerlund.

En av aktiviteterna inom verksamheten kallas Kompissnack.
– Vuxna från ”En bra start”, ofta någon förebild i form av ledare eller spelare, är med i skolklasser i årskurs 5 och 6, berättar Jakob Westerlund som genom stöd från bland annat Länsförsäkringar Gävleborg sedan i höstas är anställd som regional utvecklingsansvarig för att rulla ut den framgångsrika satsningen även i Hälsingland.

Han ser därför fram mot att aktiviteter som Kompissnack även i Hälsinglands skolor. På ett strukturerat sätt, många gånger med inspiration från idrotten, behandlas viktiga ämnen. Resultatet? Succé.
– Vid senaste mätningen, efter regelbundna besök på 26 skolor i Gävle kommun, tyckte 95 procent av lärarna att ”En bra starts” kompissnack har positiv inverkan på miljön på rasterna och 90 procent av eleverna hade lärt sig mer om barns rättigheter och FN:s barnkonvention, säger Jakob Westerlund.

“När föreningar, näringsliv och offentlig sektor arbetar tillsammans åstadkommer vi mycket”, betonar Marit Brodd från SUIF.

Framgångsfaktorn är att föreningar, näringsliv och offentlig sektor gemensamt tar sig an samhällsutmaningar utifrån en kommuns specifika behov.
– Vi vet alla vad utanförskap kostar. Det kräver krafttag, gemensamma krafttag. Vi, Länsförsäkringar Gävleborg och våra andra partners är en del av det. Föreningslivet behöver resurser eftersom vi vet att föreningar fångar upp många, säger Jakob Westerlund, pekar ut mot pingisborden och lägger till:
– Föreningen har en viktig position. Här, i SUIF:s lokaler, ser man att det finns ett naturligt sätt att träffas.

Peter Blomquist, som i många år varit förbundskapten för Sveriges landslag i bordtennis, kommer förbi:
– I Kina har man forskat och kommit fram till att den som är först till fem poäng i ett set har över 75 procents chans att vinna setet. Så en bra start är extremt viktigt i bordtennis, berättar han.

Säg så här: procentsatsen lär inte vara mindre för att en bra start i livet ger ett bättre liv på sikt för ett barn. Och därmed ett bättre samhälle – för alla.

Länsförsäkringar Gävleborg stöttar barn och ungdomar på flera sätt. Detta genom olika engagemang för att ge barn och unga aktivitet och utveckling, bland annat genom den uppmärksammande Samhällsfonden. Läs mer om Länsförsäkringar Gävleborgs olika engagemang här.

Fakta – ”En bra start”

”En bra start” är ett verksamhetsområde i Brynäs IF, med fokus på det som händer vid sidan av isen. UNICEF och Brynäs IF:s huvudpartners Länsförsäkringar Gävleborg, Gävle kommun, Sandvik Coromant, Bilbolaget och Bauer arbetar tillsammans för att ge alla barn och unga en bra start i livet.

Läs mer om ”En bra start” här!