Skydda köket mot översvämning – nya prylar stor risk

Antalet vattenskador i kök har skjutit i höjden i Gävleborgs län. De nya moderna köken har massor av vattenkopplingar och risker. Förebygg innan det är för sent.
Lika vanligt med vattenskador i köket som badrum.

Ofta kan det vara för sent innan man upptäcker en typisk vattenskada.

Köket är föremål för många vackra drömmar. Öppen planlösning, solljus över trägolvet och en glänsande kaffemaskin på köksbänken som sprider en förförisk doft av nymalda bönor…
Det är många som förverkligar sin dröm. Samtidigt bjuder de in en potentiell mardröm.


Varning för moderna kök

Magnus Bergsten, chef Byggnadsteknik på Länsförsäkringar Gävleborg

De vattenanslutna köksfinesserna har blivit fler med åren. Ett modernt kök kan ha 15-20 anslutningar, och varje koppling utgör en risk. Vanligast är att det är diskmaskiner eller kyl och frys med ismaskin som läcker.

– Dagens diskmaskiner har en livslängd på bara 3-4 år innan de börjar läcka. Och många hushållsmaskiner har vattenledningar som inte ens tål det vattentryck som vi vanligtvis har i svenska hem, säger Jens Liljeby, byggskadereglerare på Länsförsäkringar Gävleborg.

Lär dig mer om hur du undviker vattenskador i Länsförsäkringars guide

I takt med den tekniska utvecklingen har antalet vattenskador i kök rusat i höjden. I Västernorrland har de ökat med 45 procent de senaste tio åren och är nu lika många som vattenskadorna i badrum.
– Trenden vi ser är en fortsatt stark ökning, säger Magnus Bergsten, chef Byggnadsteknik på Länsförsäkringar Gävleborg.


Liten läcka kan göra stor skada

En typisk vattenskada i kök uppstår genom att en koppling till en vattenledning står och droppar. Eftersom vattenmängden är så liten, finns det risk att ingen märker något förrän efter väldigt lång tid. Då kan det vara för sent.

– Om köket ligger i öppen planlösning kan ett helt våningsplan skadas. Det är kostsamt och kan innebära att de boende måste evakueras upp till 6 månader. Vattenskador tar lång tid att reparera, säger Magnus Bergsten.

Fukt och värme tillsammans med gipsskivor, trägolv och spånplattor skapar dessutom en bra grogrund för mögel som kan leda till allergier och ohälsa.

Lär dig mer om hur du undviker vattenskador i Länsförsäkringars guide


Så förebygger du

Först och främst gäller det att bygga rätt. Redan 2006 infördes lagstadgade byggregler som säger att dolda utrymmen med vattenrör måste ha vattentäta golv. När vattnet inte kan ”försvinna” ner genom golvet, ökar möjligheten att upptäcka en läcka innan skadan blir stor.
Samma princip gäller i diskbänksskåpet där det i regel sitter många vattenkopplingar.

– Om det finns en läcka där kommer du att bli blöt om tårna när du står vid diskbänken. Det går inte att missa att det är blött i skåpet, säger Jens Liljeby.

Av samma skäl bör man alltid ha vattentäta underlägg under kyl, frys och diskmaskin.
Viktigast av allt är kanske ändå att anlita en fackman för installation av de vattenanslutna köksmaskinerna.
– Då blir det gjort på rätt sätt och med bra grejor av god kvalitet, säger Magnus Bergsten.

Vattenlarm är ytterligare ett sätt att förebygga vattenskador i köket. Det är dessutom billigt och kostar inte mer än 350 kronor i handeln. Larmet fungerar som en brandvarnare, men reagerar på vatten. Jens Liljeby förklarar:

– Du monterar larmet i diskbänksskåpet och lägger givarna vid diskmaskinen, avloppsröret och vattenrören. Om det börjar läcka vatten suger givarna upp vattnet och larmet börjar tjuta.

Vattenlarm kan du köpa i Länsförsäkringars webbshop

 

Bästa tipsen för att undvika vattenskador i kök:

  • Låt alltid ett behörigt VVS-företag utföra installationen av vattenanslutna hushållsmaskiner som diskmaskin eller kyl och frys med ismaskin.
  • Kontrollera regelbundet att alla vatten- och avloppsanslutningar i ditt diskbänkskåp är täta. Se till att golvet i diskbänksskåpet är vattentätt och använd vattentäta underlägg för kyl, frys och diskmaskin.
  • Installera ett vattenlarm som varnar vid droppläckage.
  • Installera vattenfelsbrytare, antingen på huvudledningen för inkommande vatten eller på vattenledningen till respektive hushållsmaskin.