Många bränder startar i trädgården – så skyddar du ditt hus
Men lusten att städa upp i trädgården kan sluta illa om du tänker elda för att ge plats åt ny grönska.
– Absolut viktigast är att inte elda när det blåser, säger Filip Kiltorp, byggskadereglerare på Länsförsäkringar Gävleborg.
Många bränder startar i trädgården – så skyddar du ditt hus
Lika punktligt som tussilagon slår ut och fåglarna börjar kvittra brukar arbetet ta fart i trädgårdarna runt om i Gävleborg. Tyvärr brukar även arbetet med att släcka gräsbränder öka för räddningstjänsten. Varje år inträffar cirka 122 gräsbränder i länet. Ofta helt i onödan.
– Ett alternativ är att köra avfallet till en återvinningscentral. Det kan många gånger vara både enklare och snabbare, säger Filip Kiltorp.
Vid eldning utomhus finns alltid en risk för att människor och byggnader skadas.
– Eldningen sker alltid under eget ansvar. Var och en bör därför ta reda på vad som gäller, konstaterar Filip. Grundregeln är att se till att undvika att elda när det blåser. Dessutom är det viktigt att se till att det finns något att släcka med. Vattenslagen ska alltid finnas tillhands.
– Och ska man elda så är det också viktigt att inte lämna elden utan tillsyn. Man ska också se till att vattna en säkerhetszon. Finns det byggnader i närheten ska man se till att hålla ett säkerhetsavstånd på minst tio meter, säger Filip.
Visar det sig att man vållar en brand och inte har följt reglerna så kan det få återverkningar på försäkringsersättningen.
– Har man till exempel eldat när det råder eldningsförbud i kommunen så påverkar det ersättningsnivån, säger Filip Kiltorp.
Han betonar att det är enkelt att ta reda på om det råder eldningsförbud. Information finns att hämta via till exempel SMHI, lokala medier eller Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB. Filip tipsar också om att det går att ladda ner mobil-appen Brandrisk ute.
Så här gör du för att elda säkert ute
Innan du börjar elda:
- Ta reda på hur stor eldningsrisken är och om du får elda i din kommun (se länkar nedan)
- Elda aldrig när det blåser
- Välj en plats på ordentligt avstånd till byggnader
- Vattna en skyddszon på två meter
När du eldar:
- Ha en vattenslang eller en vattentunna nära till hands
- Lämna aldrig elden utan tillsyn
- Håll nyfikna barn och husdjur på säkert avstånd
När du eldat:
- Se till att brasan blir ordentligt släckt.
- Kratta ut glöden och dränk den med vatten och vattna marken runt eldningsplatsen.
Om olyckan är framme:
- Om elden skulle sprida sig se då till att först rädda och varna personer i närheten. Därefter larmar du 112 innan du ser om du själv kan släcka elden som spridit sig.
Viktigt att tänka på:
- Av miljö- och hälsosynpunkt är det normalt förbjudet att elda i tätbebyggda områden. Men det kan vara tillåtet att elda löv och grenar från trädgården under särskilda tidsperioder, fråga din hemkommun vad som gäller hos dig.