Jämtlandskommunen som bygger ut och letar nya talanger – ”En angenäm trend att fler vågar och vill flytta norrut”

Krokoms kommun växer så att det knakar och det byggs bland annat bostäder, skolor och äldreboende. Kommunen behöver nu omorganiseras och också nyanställa för att klara av tillväxten.– Det är ett angenämt problem vi står inför. Vi behöver därför bryta upp nuvarande organisation och göra nya avdelningar med delvis nya kompetenser för att kunna matcha kommunens tillväxt, berättar Jonas Törngren, kommundirektör för Krokoms kommun.

Jonas Törngren, kommundirektör i Krokoms kommun, berättar att Krokoms kommuns växtkraft är ett angenämt problem. Foto: Anneli Åsén/Susanne Kvarnlöf.

De senaste åren har många upptäckt Krokoms närhet till det bästa i länet. Fjällen, naturen å ena sidan och stadslivet i Östersund å andra sidan.

– Vi växer, särskilt i de södra delarna av kommunen, Ås och Dvärsätt till exempel. Men även Nälden och Kaxås har en positiv kurva och vi behöver bygga fler bostäder men också nya skolor.

Med 16 skolor och 23 förskolor är det ingen konst att hämta och lämna – det är alltid nära

Kommunen är redan barnrik och med ännu flera bostadsområden behövs nya skolor, bland annat byggs Ås skola ut. I Nälden byggs en helt ny skola med plats för 250 elever i årskurs 1-6. Målsättningen är att skolan ska vara klar 2024. Från och med nästa år kommer dessutom tågen börja stanna i Nälden, vilket ytterligare förstärker Näldens position. Inte bara unga får ta del av exploateringen, även kommunens äldre får nytt äldreboende i Krokom med plats för ett 60-tal personer. Samtidigt byggs Blomstergården och Orion om.

Den lilla byskolan byggs ut inför skolstarten i höst så att den ska rymma barnen som flyttar in i det nya bostadsområdet Rödöns Prästbord. Foto: Anneli Åsén.

Stora byggprojekt betyder att kommunens Plan- och fastighetsavdelning nu utökas med flertalet tjänster, där bland annat en stadsarkitekt eftersöks. Stadsarkitekten kommer bli viktig i kommunens fortsatta samhällsplanering och förhoppningen är att tjänsten är tillsatt i höst. Ytterligare ingenjörstjänster är ute och kommunen lockar med en liten organisation där den anställde får stort ansvar med varierad arbetsdag.

– Tjänsterna är ute och det kommer finnas stora projekt att börja arbeta med direkt. Vi har märkt av att det finns en trend att fler vågar och vill flytta norrut, framför allt från Mälardalen och vi tycker så klart att vi har mycket att erbjuda med närheten till fjällen och naturen men också ett rikt stadsliv i Östersund och nära till flygplatsen.

Läs mer: I Krokoms kommun är det medarbetarna som har huvudrollen.  

Till just flygplatsen på Frösön är det knappt två mil från centralorten Krokom och här slipper boende från Mälardalen bilköer. Det är främst de södra delarna av kommunen, Ås/Dvärsätt som växer och även här som mest nybyggnation planeras.

– De senaste två åren har vi märkt ett tryck på att fler vill flytta till Krokom men det finns inga bostäder. Vi har växt stadigt och vi är en pendlarkommun, både in och ut. Kommunen får också fler äldre och det är även därför vi nu bygger nytt äldreboende.

De vackra vyerna med blommande ängar, Storsjön och fjällen i fonden bidrar till lugnet. Foto: Anneli Åsén

Flera projekt är redan igång och med ytterligare förstärkning på Plan- och fastighetsavdelningen kan arbetet fortgå enligt planering. Förutom flera ingenjörstjänster till Plan- och fastighetsavdelningen söker kommunen också ny HR-konsult och kanslichef. Och lärare.

– Som sagt, det är positiva problem vi har, att växa och vi har mycket bra att se fram emot de närmaste åren i Krokoms kommun.

De tog steget – familjerna Olsson och Nilsson valde bort stressen i storstan för lugnet på Rödön

 

Krokoms Kommun

Krokom ligger cirka två mil nordväst om Östersund och kommunen gränsar till Åre i väst och Östersund i söder och sträcker sig ända upp till norska gränsen i norr.

Här bor cirka 15 000 personer och det finns 193 byar i kommunen som är en av de mest barnrika kommunerna i norra Sverige.

E14 passerar Krokom och det är nära till Åre men även Ansättenfjällen i norr.

Krokoms kommun bjuder jakt, fiske, skidåkning, skoterkörning men också vandring i gammelskog och fjäll.