Calle och Barbro bytte storstaden mot lugnet i Jämtland: ”Ska inte vara rädd för att ändra livet”

– Man ska göra det man tycker är roligt och våga satsa. Sen ska man inte ha för mycket konsekvenstänk för då händer det inget.
Calle Moback lämnade Stockholm för två år sen och flyttade till Laxsjö i norra Jämtland med sin fru Barbro Moback. Tillsammans driver de Mobacks kök och skafferi, en lite annorlunda lanthandel.

Calle och Barbro bytte storstaden mot lugnet i Jämtland: "Ska inte vara rädd för att ändra livet"

Calle kommer ursprungligen från Stockholm och har jobbat inom restaurangbranschen i hela sitt liv. Barbro kommer från Timrå men flyttade till Stockholm i början av 1980-talet och har jobbat som föreställningsledare på Operan de senaste åren. Ingen av dem hade erfarenhet av att driva butik när de bestämde sig för att ta över lanthandeln i Laxsjö.

– Tanken på att ta över butiken hade funnits ett tag och i slutet av 2019 flyttade vi upp, några månader senare öppnade vi butiken. Vi visste att det skulle bli svårt att driva en livsmedelsbutik på landsbygden och bestämde oss tidigt för att ha fler ben att stå på, säger Calle.

Här hittar du kontaktinformation och mer info om att flytta till Krokoms kommun.

Calle kommer från Stockholm men stortrivs i Laxsjö.

Förutom livsmedelsbutiken har Calle och Barbro även byggt upp en matsal med ett unikt upplägg, där det går att köpa matlådor som Calle komponerar och för den som vill finns det även möjlighet att värma och äta matlådan på plats. I anslutning till matsalen finns en butik med lokalt konsthantverk och man har som mål att bli en reseanledning för turister.

– Folk blir ofta väldigt förvånade när de kommer in. Det är inte ofta man hittar färsk fisk eller färska skaldjur i en sån här butik, men på grund av idén med matlådor minskar vi svinnet och kan erbjuda det lilla extra. Matlådorna passar både stressade småbarnsföräldrar och yrkesfolket som är ute och kör på vägarna, berättar Barbro.

Här kan du läsa mer om alla lediga jobb och hos Krokoms kommun.

Barbro gick från att vara föreställningsledare på Operan till att driva lanthandeln i Laxsjö.

Mobacks stortrivs i byn och pratar mycket om gemenskapen som sträcker sig över alla åldrar. Det finns också en trygghet i att bo på en liten plats, då man tar hand om varandra på ett annat sätt än i en större stad.

– Människorna är verkligen så härliga och eftersom utbudet är så litet, hittar man på saker själva. Vi märkte också att vi sådde ett frö hos våra vänner i Stockholm när vi flyttade upp och kan absolut rekommendera andra att flytta norröver. Man ska inte vara rädd för att ändra livet och Stockholm finns kvar, men just nu känns det betydligt roligare att ta fyrhjulingen eller skotern till jobbet än att trängas på tunnelbanan, säger Calle.

I Krokoms kommun finns massor att uppleva. Här kan du läsa mer om äventyret som alltid är nära, vare sig det gäller att bo, äta eller göra. 

Calle och Barbro rekommenderar andra att flytta norröver i landet.