Fjäll och natur lockar inflyttare till Rödön – trebarnsmamman Malin: ”Många gillar gemenskapen”

Jämtländska Rödön blomstrar.
Under de senaste åren har halvön fått många nya innevånare och det byggs på flera håll.
Malin Schleenvoigt, trebarnsmamma och ordförande i Rödöns SK, berättar om livet på Rödön.
– Det finns ett stort engagemang och jag trivs jättebra på Rödön. Vi tar hand om varandra och jag tror att man skulle trivas väldigt bra även utan barn, det viktigaste är nog att man tycker om att vara utomhus och att röra på sig.

Vackra Rödön, som ligger i Krokoms kommun, är familjen Schleenvoigt hem sedan 15 år tillbaka.

Malin kommer ursprungligen från Östersund men har bott på Rödön de senaste 15 åren. En plats som är perfekt för både henne och familjen, som alla tycker om att vara aktiva. De sista åren har det byggts en hel del på Rödön och inflyttare från hela landet har lockats av närheten till fjäll och natur och skolan har till och med behövt byggas ut.
– Många som kommer från östra och södra Sverige brukar vara med på våra aktiviteter redan från terminstart och de säger ofta att de är imponerade av utbudet på aktiviteter samt våra olika anläggningar, många som flyttar hit gillar gemenskap och såklart även naturen, säger Malin.

Här hittar du kontaktinformation och mer info om att flytta till Rödön och Krokoms kommun

För dem som gillar fjäll och natur passar Rödön perfekt. Från halvöns västra stränder och uppe på höjderna finns exempelvis storslagna vyer över Storsjön, Oviksfjällen och Åreskutan.

Idrottsklubben ordnar aktiviteter för alla åldrar och inom skilda områden. För de yngsta finns Bamsegympa och för de äldre finns alla möjliga idrotter att testa på, även ett utegym och elljusspår. Malin berättar att de olika aktiviteterna förenar människor och att man tillsammans gör det möjligt att mötas och vara utomhus.
– Om barnen är med på Bamsegympan får de vänner redan från start och blir trygga med varandra redan innan de börjar skolan. Vi vuxna gör mycket tillsammans och det förenar både oss och barnen naturligt. På vintrarna skottar vi och spolar isen så att barn och vuxna kan åka skridskor på hockeyrinken.

Här kan du läsa mer om alla lediga jobb hos Krokoms kommun

Familjen Schleenvoigt är en aktiv familj och alla är engagerade i idrottsklubben Rödöns SK.

Motion är en stor del av familjen Schleenvoigts liv och att hjälpa andra att komma ut är en självklarhet. Malin berättar att de försöker göra rörelse till något naturligt och normalt, för att barnen ska få med sig det redan från start. Genom idrottsklubben finns det möjlighet för alla att röra på sig och det är enkelt att delta för hela familjen.
– Fördelen med att klubben finns i byn är att det är enkelt för alla att vara med. Man behöver inte meddela om man blir sjuk, utan kommer när man har lust och kan. Genom idrottsskolan får man testa olika sporter, alltifrån ridning till skidåkning och de senaste åren har vi även jobbat med HLR, hjärt- och lungräddning för att alla ska känna sig trygga och veta vad man ska göra om det händer något, säger Malin.

I Krokoms kommun finns massor att uppleva – här kan du läsa mer om äventyret som alltid är nära, vare sig det gäller att bo, äta eller göra

Närheten till fjäll och natur, samt Rödöns fina grannsämja och gemenskap, lockar inflyttare från hela Sverige.

Malin trivs bra på ön och har aldrig velat flytta därifrån. Närheten till både förskola, skola och vänner är ovärderlig, samtidigt som jobbet i stan bara ligger 20 minuter bort.
– Här kan vi enkelt åka iväg på en fjällutflykt om vi vill. Våra vänner bor nära och det är tryggt för barnen att växa upp här. Rödöns SK har ett bra samarbete med skolans personal och föräldraförening. Vi ser tillsammans till att det finns möjlighet till rörelse året om, säger Malin och konstaterar:

Även om jag bott i Krokoms kommun i många år så upptäcker jag nya utflyktsmål varje säsong.

Närheten till Östersund, via Rödöbron till Frösön, och till moderna kommunikationer i kombination med en bevarad jordbruksbygd gör att Rödön är ett populärt ställe att bo på. Det vet inte minst familjen Schleenvoigt.