Drömmen slog in – Erika, 31, flyttade till anrik gård i Jämtland: ”Älskar tystnaden och stillheten”

– Den vackra naturen och stillheten var något jag förväntade mig att få uppleva, men den största aha-upplevelsen var hur driftig den här bygden är.
Erika Borgström flyttade till den lilla byn Kaxås i Offerdal för lite mer än ett år sedan och har inte ångrat sig en sekund.

Erika Borgström stortrivs på gården, som består av tre gamla timmerhus från 1850-talet.

Erika kommer ursprungligen från Östersund men har tillbringat större delen av sitt liv i Umeå och Västjämtland. Drömmen om att skaffa en gård i Jämtland har alltid funnits och när huset i Offerdal dök upp fattades beslutet snabbt. Hon hade aldrig varit i bygden tidigare och skickade iväg svärmor och syster på husvisningen.
– Jag var i behov av en knutpunkt och något som kändes som mitt eget hem. Jag hade ingen koll på Offerdal, men direkt när jag såg huset kändes det verkligen som mitt drömställe. Gården har allt jag vill ha i en boplats. Det ligger på landsbygden, men inte för långt från Östersund och heller inte för långt från syrran i Åre, säger 31-åriga Erika.

Här hittar du kontaktinformation och mer info om att flytta till Krokoms kommun

I Kaxås hittade Erika sitt drömställe – och sitt nya hem.

Gården består av tre gamla timmerhus från 1850-talet, fram till huset leder en vacker allé och inne på gården samsas 7 hönor och en tupp om utrymmet.
– Det är väldigt lätt att ta sig ut och jag älskar tystnaden och stillheten man får när det inte finns någon infrastruktur som stör, säger Erika.

”Kaxås ligger på landsbygden, men inte för långt från Östersund”, säger Erika.

Erika bor i ett av husen och snart flyttar hennes mamma i det andra. De har 200 meter till närmaste granne, en stor tomt med odlingsmöjligheter och utsikt över Åreskutan och Oviksfjällen.
– Det är också en väldigt bra gemenskap här och vi hjälps åt. Medan jag sitter barnvakt åt grannarnas barn får jag samtidigt hjälp att gräva upp ett land. Vi är beroende av varandra på ett annat sätt än i stan och det är nog det som gör att vi kommer varandra nära, säger Erika, och fortsätter:

Det är lätt att skapa kontakter och bjuda in till saker eftersom man vet att folk gärna kommer. Det är fint att få bo på en sådan plats.

Förra sommaren drog Erika igång pizzakvällar i byn tillsammans med en vän och nu håller hon precis på att starta upp ett coworking space i Almåsa. Planen är att skapa en mötesplats där man erbjuder något mer än en arbetsplats.
– Vi vill skapa en knutpunkt där det också finns aktiviteter kopplade till arbetsplatsen. För den som till exempel vill åka längdskidor eller springa tillsammans efter jobbet, kommer det att finnas möjlighet att göra det. Många av de nyinflyttade i Kaxås har massor av erfarenheter att dela med sig av och tillsammans kan vi skapa något unikt, säger Erika.

Här kan du läsa mer om alla lediga jobb och sommarjobb hos Krokoms kommun

Erika uppskattar den gemenskap och det engagemang som finns på landsbygden.

Erika hoppas att fler kommer upptäcka fördelarna med att bo på landet. Hon säger att det är mycket som är viktigt för vår överlevnad som vi helt enkelt har glömt bort när vi hamnat så långt från naturen. Att ha ett sammanhang som man känner sig trygg i och som man känner att man tillhör, är en av de sakerna. När någon säger att det verkar vara så långt till allt när man bor på det sättet, svarar hon att det beror på hur man ser på det.
– Jag har jättenära till naturen och kan både springa uppför Hällberget på förmiddagen och sitta hemma och jobba vid lunchtid. Det är enkelt att åka skidor eller dra iväg och bada, men såklart långt om man vill åka iväg och handla kläder. Det beror helt på vad man vill fylla livet med, säger Erika.

Följ Erika på Instagram här

Att ha nära till naturen och dess stillhet är viktigt för Erika.