Kristdemokraterna vill sänka dieselpriset med tre kronor per liter

Detta är en annons framtagen av Kristdemokraterna i Jämtland.

I skenet av anfallskriget mot Ukraina kan diskussionen om svenska drivmedelskostnader verka triviala. Samtidigt är en möjligheten till transporter inom landet en viktig del av krisberedskapen, menar Stephen Jerand, kristdemokratiskt kommunalråd i Östersund.

– Hela Sverige måste ges möjligheten att leva och ett fungerande samhälle är viktigt för att klara av en kris. I den takt drivmedelspriserna skenar, i den takten minskar många människors möjligheter till försörjning, säger han.

Stephen Jerand, kristdemokratiskt kommunalråd i Östersund, vill sänka bränsleskatter.

Dieselpriset fortsätter att stiga och media rapporterar regelbundet om nya rekordnivåer. Bränslefrågan har aldrig varit hetare och runt om i landet höjs kritiska röster. Kristdemokraterna står längst fram i fronten.

– Höjda bensinskatter på dem som inte har andra alternativ än bilen leder enbart till omfördelning av pengar från landsbygdsbor till staten, men ingen minskning av utsläppen, säger Stephen Jerand, kristdemokratiskt kommunalråd i Östersund.

Det är många företag som går på knäna på grund av de höga bränslepriserna

I början av januari flaggade KD-ledaren Ebba Busch att vi har en fullkomligt ohållbar situation. Det hon syftade på är de stigande bränslepriserna och betonade att; det går att nå Sveriges klimatmål samtidigt som vi inte ska ta knäcken på vår egen befolkning, hushållens plånböcker, på vårt lantbruk och våra företagare. Stephen Jerand, kristdemokratiskt kommunalråd i Östersund, håller med.
– Vi vill att hela Sverige ska leva. Alla bor inte i storstäder eller vid kusten. De som bor i glesbygden ska inte bara överleva, de ska kunna leva också. Det är många medborgare som känner sig övergivna, säger han.

Stephen Jerand förklarar att de stigande bränslepriserna har mycket större påverkan på samhället än medborgarnas privatekonomi. Han lyfter bland annat fram höjda matpriser som ett resultat av dyrare transporter.
– Det blir ringar på vattnet. Det är många företag som går på knäna på grund av de höga bränslepriserna. De har i sin tur anställda som kan bli av med jobbet om de går i konkurs, säger han och fortsätter:
– Jag är även ordförande i räddningsförbundets direktion. I år kommer våra kostnader för drivmedel att öka med en miljon kronor.

Stephen Jerand lyfter fram fler exempel. Den kommunala räddningstjänsten finansieras till exempel av medborgarnas skattpengar.
– Det är vi som betalar för drivmedel till polisen, ambulansen och brandkåren. Vi har långa avstånd i länet och det kommer att synas på skattsedeln, säger han och betonar att Kristdemokraterna är redo att slåss för att hela Sverige ska leva.

Vi blir dubbelt straffade

Läs mer om Kristdemokraterna här

De vill bland annat sänka dieselpriset med tre kronor per liter. KD föreslår också en bonus på 45 000 kronor för de som köper begagnade elbilar och en satsning på 1,5 miljarder kronor på fler laddstolpar.
–De åkerier, bussföretag och lantbrukare som konkurrerar med andra länder drabbas hårt när priserna i Sverige är så mycket högre än i konkurrenternas hemländer. De stigande bränslepriserna är dessutom bara toppen på isberget av regeringens svek mot landsbygden, säger Stephen Jerand.