Närproducerat och ekologiskt fyller hyllorna i Östersundsbutiken

Intresset för närproducerad och ekologisk mat ökar stort.

– Över alla förväntningar. Jag trodde jag läste fel först när jag såg statistiken för försäljningen av lokalproducerade varor, säger Magnus Bardosen som driver ICA Supermarket Odenhallen i Östersund.
Vi jobbar hårt för våra lokala leverantörer.

Att intresset för närproducerad mat ökar bland svenska konsumenter är inga nyheter på ICA Supermarket Odenhallen i Östersund.

– Det är roligt att det  ökar i landet. Hos oss har lokala varor varit vårt signum sedan butiken öppnade för snart 50 år sedan, säger handlaren Magnus Bardosen.

– Vi har alltid haft fokus på närproducerat men vi märker också att efterfrågan ökar, hela tiden. Vi fick till slut göra egen disk för de lokala närproducerade varorna.

2014 presenterades en undersökning från Jordbruksverket som visade att två av tre kunder gärna betalar mer för närproducerad mat.

Samma enkät visade att sex av tio köper närproducerande livsmedel så ofta de kan.

Se också: Ta del av veckans erbjudande från Odenhallen

Alla har inte de förutsättningar som ICA-handlaren Magnus Bardosen som driver en butik i Östersund, i hjärtat av det jämtländska matriket.

– Det är fantastiskt att ha tillgång till så mycket bra mat från hela Jämtland, säger han.

– Vi har butiksstyckat kravuppfött kött från jämtländska gårdar, mjölk från mikromejeri, grönsaker och potatis från flera odlare. Broccoli från Nisse i Torvalla är ett bra exempel på förstklassig småskalig närproduktion.

Magnus Bardosen, handlare, ICA Supermarket Odenvallen.
Magnus Bardosen, handlare, ICA Supermarket Odenhallen.

En storsäljare är Änge Charks lokalproducerade gammaldags falukorv.

Se också: Nu kan du göra veckohandlingen ännu enklare – handla online

– Våra kunder är kloka och medvetna. Det är hög kvalité på råvarorna och det är närproducerat. Falukorv kan nog inte bli bättre, säger Magnus Bardosen.

Även produkter som inte är står i disken för närproducerat kan vara från Jämtland.

–Nu kan våra kunder köpa mjölk från jämtländska gårdar genom Arlas Jämtlands mjölk. Det inte många vet är att åtta av tio mjölkbönder i Jämtland är ägare till Arla.