Ica Odenhallen är mat-partner till NUS: I år blir det helvegetariskt på Nordiska ungdomsspelen

Vad sägs om vegetarisk gulasch, vego-korv eller mozzarellatoast med grönskålspesto i skidbacken?
När Ica Odenhallen tillsammans med fler lokala Ica-handlare gick in som partners i Nordiska ungdomsspelen för tre år sedan var villkoret att det inte skulle serveras någon skräpmat. I år tar de det hållbara tänket ett steg till och utmanar med en helvegetarisk meny av mat lagad från grunden.

Foto: Per Danielsson, bilden hämtad NUS hemsida.

Förra året växte Nordiska ungdomsspelen till de sju grenar som kommer att hållas även i år: längdskidor, skidorientering, slalom, skicross, konståkning, friidrott och ishockey. Samtidigt ökade antalet deltagare kraftigt till närmare 1500. I år förväntas siffran bli 2 000.

Ica Odenhallen har varit med som mat-partner från start. I år blir det tredje året de medverkar. De räds inte att spelen växer.
– Det är jätteroligt att NUS växer. Hela arrangemanget står för ungdomar, rörelse, gemenskap, idrott, möten – precis det vi verkar för. Och vi lägger gärna till bra mat också, säger Magnus Bardosen, ägare Ica Odenhallen.

Det fungerar utmärkt att laga energirik mat med tillräcklig näring av det man behöver för att prestera på topp

Redan förra året var riktlinjerna att maten skulle vara lokalproducerad och ekologisk så långt som möjligt. Ingen cola, kexchoklad, dammsugare eller hamburgare fanns på menyn. Tillsammans med de kockar som anlitades för att tillaga maten etablerades begreppet ”snow food” som en flirt med slow food.
– ”snow food” är som slow food fast ute i snön och för fortsatt snörika vintrar. Vår inställning till mat är att det ska vara rätt bränsle, hållbar mat som fungerar i längden, säger Magnus.

Här kan du läsa mer om Nordiska Ungdomsspelen

Foto: Henrik Hedman.
Vi ser det som vår mission att visa att vegetarisk mat fungerar lika bra i idrottssammanhang, säger Johan Holmlund, matkoordinator, Nordiska ungdomsspelen

Efter det stora jobb som lades ned förra året med att koordinera, leverera och laga mat har NUS i år anlitat kocken Johan Holmlund som matkoordinator. Det var han som föreslog att de i år skulle ta det hållbara tänket ett steg till och våga helvegetariskt.
– Vi behöver ju tillsammans gå i riktningen att äta mindre kött för klimatets skull. Vi ser det som vår mission att visa att vegetarisk mat fungerar lika bra i idrottssammanhang. Det fungerar utmärkt att laga energirik mat med tillräcklig näring av det man behöver för att prestera på topp, säger Johan Holmlund.

Vi ser det som vår mission att visa att vegetarisk mat fungerar lika bra i idrottssammanhang, säger Johan Holmlund, matkoordinator, Nordiska ungdomsspelen

Att förse alla aktiva idrottsungdomar med mat lagad från grunden kräver sitt arbete, inte minst planering.
– Det är många parametrar att tänka på. Det ska vara gott. Näringsinnehållet ska vara rätt. Och kostnaden får inte sticka iväg. I de fall då en ekologisk grönsak kostar dubbelt så mycket som en konventionellt odlad grönsak, ja då kan vi tvingas kompromissa, medger han.

Maten kommer att tillagas av en av Måltidservice kockar i Palmcrantzskolans kök, för att sedan hämtas upp av de aktiva föreningarna och av dem köras ut till Näldens ishall, Gustavsbergsbacken, Lövsta IP eller någon av de övriga arenorna där spelen pågår. Råvarorna levereras in av Ica Odenhallen, Ica Vallhalla, Ica Traktören och Ica Nälden.
–  Det känns jättebra att vi har Johan på plats i år, som är både kock och van att planera. För oss är det otroligt viktigt att kvaliteten är lika god hela vägen ut till kund. Det gäller att ha koll på tillagningstider, transporter – alltihopa för att det ska bli bra, konstaterar Magnus Bardosen.

Vill du handla mat till sportlovsutflykterna så kan du göra det direkt från soffan i vår onlinebutik