”Middagen knyter banden i familjen”

Familjemiddagen kan vara en av dagens bästa stunder men den kan också vara förknippad med stress i ett fulltecknat vardagsliv.
– Vi brukar prioritera att sitta ner tillsammans även om det blir på olika tider från dag till dag, säger Magnus Bardosen, Ica-handlare och tvåbarnsfar vars fritid kantas av barnens träningar.
  • 1/1

    Magnus tips: Gör det enkelt. Välj bra råvaror men det behöver inte vara så märkvärdigt. Koka potatis eller riv morötter.

En studie bland amerikanska och svenska 6-7-åringar från Göteborgs universitet visar att många barn känner sig stressade i vardagen. Föräldrar jobbar mer samtidigt som arbete och fritid idag flyter ihop då vi är ständigt nåbara.

På Ica Odenhallen pratar de mycket barn, vardag och mat på jobbet.
– Vi vill hjälpa kunderna att skapa en enklare vardag och lugn och ro kring måltiden, det är så viktigt, säger Magnus Bardosen, vd på Ica Odenhallen.

Många familjer har ett schema av aktiviteter på fritiden. En lugn stund kring middagen är inte alltid enkel att få till.
– Ibland blir det tidig middag hos oss. Ibland blir det sen men vi ser till att äta tillsammans. Måltiden är den stund på dagen då vi kan stämma av hur vi mår och ”landa”. Det är då vi knyter banden i familjen, resonerar han.

För en lugnare vardagsmiddag tror Magnus också att det är viktigt att sänka kraven.
– En näringsriktig kost är viktig. Men det behöver inte vara så märkvärdigt. Med bra råvaror kommer man långt, man kan koka potatis och riva morötter.
Och vad som är ”rätt” och ”fel” varierar över tid enligt Magnus.
– Man ser att kostråden går fram och tillbaka. När jag började på Ica för 28 år sedan var det smör och grädde som gällde. Sedan kom en tid då det skulle vara lightprodukter. Sedan har det svängt tillbaka.

Här finns flera recept på enkla vardagsmiddagar

Många av Ica Odenhallens kunder vet inte vad de ska köpa när de kommer in i butiken.
– Fråga gärna personalen i butiken om du vill ha råd, tipsar Magnus.

För att underlätta vardagsplaneringen av mat erbjuder Ica Odenhallen färdiga matkassar av flera olika sorter med tillhörande recept. Och även möjligheten att beställa maten online och få den hemlevererad.
– Med planeringen och maten på plats är det lättare för oss vuxna att ta det lugnt och det smittar av sig på barnen, menar Magnus.

Matkassen ger dig mer tid till annat – se vårt utbud här

Men hans hetaste tipset är enklare ändå.
– Lägg bort telefonen, det är en stressfaktor att ständigt vara uppkopplad.

Tips för en lugnare middag

  • Jämför inte med idealbilden av den perfekta måltiden, tänk efter hur ni vill ha det.
  • Gör en veckoplanering eller beställ en färdig matkasse med recept.
  • Fråga personalen om du inte vet vad du ska handla till middag när du kommer in i butiken.
  • Gör det enkelt. Välj bra råvaror men det behöver inte vara så märkvärdigt. Koka potatis eller riv morötter.
  • Svårt att få barnen att äta? Involvera dem i planering eller matlagning.
  • Skippa avancerad matlagning när du känner att du inte har tid.
  • Lägg bort mobilen.