900 sjätteklassare i Östersund och Glada Hudik jobbar mot fördomar

När Glada Hudik-teatern öppnade anmälan till projektet ”Barn föds inte med fördomar” i Östersund var skolorna snabba att anmäla sig. Platserna tog slut på några timmar. Nu är 900 sjätteklassare i Östersund redo att påbörja ett skolarbete mot fördomar som avslutas med att alla får gå på föreställningen Trollkarlen från Oz 14-15 maj.

900 sjätteklassare i Östersund och Glada Hudik jobbar mot fördomar

— Det är viktigt att vi får vara olika. Som det ser ut nu är vi väldigt olika i samhället, det får vi acceptera. Det känns fantastiskt när vi fått återkopplingar som visar att det blir en förändring när vi jobbar med de här frågorna, säger Peter Hallberg som är projektledare för Barn föds inte med fördomar på Glada Hudik-teatern.

Hittills har 40 000 elever deltagit i projektet Barn föds inte med fördomar i Sverige. Tack vare ett samarbete mellan ICA-handlarnas förbund, Allmänna arvsfonden och olika kommuner i landet får skolorna möjlighet att jobba med ett material för att minska fördomar och stärka värderingar om allas lika värde.
—  Det är ett arbetsmaterial som väcker funderingar och känslor, som landar i att det är ok att vara olika, säger Peter Hallberg.

”Efter att jag varit med i projektet känner jag mig redo att förändra världen”

Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern, tror mycket på handlingens kraft.
— När det gäller värderingar är det är lätt att säga hur det ska vara. Men jag har lärt mig att gör man saker så blir det annorlunda, säger Pär Johansson. Vi har bestämt oss för att jobba med barn, de är så öppna och oförstörda. Du kan föra dialog med dem. I det här projektet låter vi dem ta ställning till saker. Vi vill få människor att börja tänka, fortsätter han.

Som sista del i skolarbetet kommer alla elever att få gå på föreställningen Trollkarlen från Oz, på Storsjöteatern 13-15 maj

Var med och tävla om biljetter på vår facebook sida!

ICA har ett centralt samarbete med Glada Hudik-teatern. Det är en del av ICAs arbete för socialt ansvarstagande. Samarbetet har bland annat lett till att ICA satt upp målet om att ta in 1 000 personer med funktionsvariationer på tre år. Idag jobbar cirka 1 400 sådana personer i butikerna.
— Det är häftigt när jag åker ut i landet och träffar någon av de här personerna, då inser jag, det här var på riktigt. Ofta uppstår något bra i samarbete mellan offentlig sektor och näringsliv. Har vi något att lösa i samhället, låt oss riva murarna och göra det, säger Pär Johansson.

Magnus Bardosen, ägare av ICA Odenhallen i Östersund, tycker att arbete med värderingar är en viktig del av arbetsplatserna.
— Alla företag har ett socialt ansvar oavsett om man tar det eller inte. Hos oss jobbar vi med en hälsosam livsstil genom att vi tar upp det i olika sammanhang, till exempel i möten. Det känns jättekul att vi nu är med i ett arbete för våra barn här i Östersund, säger Magnus Bardosen.

Kanske är det så att det är när vi börjar göra annorlunda som något börjar hända. När Peter Hallberg började i sin roll som projektledare för Barn föds inte med fördomar visste han inte riktigt vad jobbet innebar. Nu brinner han för de här frågorna.
— Alla ska få synas och alla ska få ha sin plats. Vid avslutningsföreställningen av Trollkarlen från Oz i Globen med 6 000 barn som sjunger med i lokalen och deltar i koreografin, kände jag ’ Det här är otroligt stort’, säger Peter.

Utvärderingarna av Barn föds inte med fördomar har varit positiva.
— Jag kommer särskilt ihåg en elev som sa ’efter att jag varit med i projektet känner jag mig redo att förändra världen’. Det slår det mesta, säger Pär Johansson.