Fler köper närproducerad mat till påskbordet

Intresset för närproducerat och ekologiskt ökar stort. På Ica Odenhallen ser de tydligt att efterfrågan på mat från lokala producenter stiger inför högtiderna.

Fler köper närproducerad mat till påskbordet

Charkprodukter, ägg, rökt fisk, kött, svartvinbärssaft, tunnbrödschips, delikatessostar – listan över Jämtländska produkter till påskbuffén kan göras lång. På Odenhallen lyfter de fram de lokala produkterna som nu efterfrågas av många.
– Närproducerat tar en stor plats på högtiderna, det prioriteras av konsumenterna, säger Magnus Bardosen Ica-handlare på Odenhallen.

På ICA Odenhallen märker av den större trenden i samhället där efterfrågan på lokalproducerad mat och  kvalitetsråvaror ökar. Enligt en studie från Jordbruksverket betalar två av tre kunder gärna mer för närproducerad mat. Samma studie visade att sex av tio köper närproducerande livsmedel så ofta de kan.
– Vi har mat i alla prisklasser men jag märker att allt fler väljer det lokala alternativet och kvalitet, säger Magnus Bardosen.

Läs mer: Handla online

En av fördelarna med närproducerat är att de lokala matproducenterna måste tåla en närmare granskning än andra, menar Magnus. Han har själv besökt många av gårdarna och vet att de har en god djurhållning.
– Vår äggleverantör, Pelle och Lisa, sätter ut hemtelefonnumret på äggpaketen. Snacka om att stå för sina produkter på riktigt, lägger han till.

För att öka andelen kött som är uppfött och förädlat i Jämtland har Magnus Bardosen och andra Ica-handlare inlett ett samarbete med lokala producenter, tillsammans med Jämtlandsgården. Tack vare samarbetet har Ica Odenhallen nu KRAV-märkt kött som är styckat på slakteriet i Hammerdal.
– Vi tyckte alla att vi kunde hitta en annan lösning än att skicka köttet fram och tillbaka till Stockholm för slakt, säger han.

I samarbetet med Jämtlandsgården köper Ica handlarna köttet något dyrare än marknadspris för att producenterna ska få ett skälig intäkt över tid. Priset ut mot kund ligger idag i nivå med annat kvalitetskött.
–  Det känns bra att bidra till att marken här används till annat än skog. Det här ger arbetstillfällen som gör att människor kan bo och leva här, säger Magnus Bardosen.

Följ oss på facebook!

På mejerisidan erbjuder Ica Odenhallen Arlas Jämtlandsproducerade mjölk och andra mejeriprodukter som produceras i länet, som Storsjöost och Jämtgårdsost.
– Vad många inte vet är att miljöbelastningen hos de Jämtländska jordbruken är lägre än hos många ekologiska jordbrukare, säger Magnus.

Varför välja närproducerad mat?

  • Maten som produceras lokalt behöver inte fraktas långt. Den ger i det hänseendet ett lägre koldioxidavtryck.
  • När du väljer närproducerat stödjer du lokala lantbrukare som oftast har en hård konkurrens från multinationella livsmedelsföretag.
  • Du stödjer öppna landskap i regionen.
  • Det är lättare att veta vad lokala producenter har för djurhållning och vilken miljömiljöhänsyn de tar.

Här är de Jämtländska leverantörer Ica Odenhallen erbjuder idag: Trångsvikens chark, Änge chark, Bruksvallarnas rökeri, fisk från Börtnan, Pelle och Lisas ägg, Berganders saft, Mörsjö Deli, Oviken ost, Åsbergets, Tivars, Ås grönsaker. Har du tips om någon fler leverantör du gärna ser i hyllorna, prata gärna med personalen i butiken för att se om det är möjligt att ta hem.