Ett enkelt val att odla ekologiskt

Senneby trädgård är det ekologiska och småskaliga skärgårdsjordbruket på Väddö. Man kravcertifierade sig redan 1987 och säljer mycket av sina varor i den egna gårdsbutiken. I början av nittiotalet började Senneby trädgård också leverera till restauranger och butiker, däribland självklart Flygfyren.
Dan Johansson levererar ekologiska grönsaker till Flygfyren

Dan Johansson levererar ekologiska grönsaker till Flygfyren

Gården drivs av Dan och Britt-Inger som enligt egen utsago ”alltid odlat”. Kravcertifieringen blev startpunkten för en mer yrkesmässig inriktning, om än inte i större skala.
– Vi är inte något stort företag, berättar Dan Johansson. Allt började egentligen med att vi odlade jordgubbar som vi sålde på gården och sedan föddes idén om att även testa andra grödor. Nu har vi tomater och gurka i växthus om 650 kvadratmeter och dessutom odlar vi frilandsgrödor på runt tre hektar. Därtill potatis på ungefär lika stor yta.

Dan och Britt-Inger Johansson brinner för ”gröna” grönsaker.
Dan och Britt-Inger Johansson brinner för ”gröna” grönsaker.

Dan Johansson berättar att beslutet att låta kravcertifiera verksamheten inte krävde någon eftertanke.
– Det var en självklarhet för oss. Vi har en granne här som var väldigt tidig med att odla ekologiskt, redan på 1960-talet, och det är klart att han inspirerade oss i väldigt hög grad. Det finns inget alternativ som vi ser det, det är så här man odlar helt enkelt.

På Senneby trädgård odlar man efter mottot ”lite av mycket” för att kunna erbjuda ett brett sortiment av högsta kvalitet. Listan över gröna godsaker som spirar på gården är omfattande. Många av dessa hamnar på Flygfyren.

Hur är Flygfyren att arbeta med?
– Samarbetet fungerar fint, det är förstås en viktig kund och de vill alltid ha högsta möjliga kvalitet på det vi levererar.

Så Flygfyren skickar raskt tillbaka det som inte duger?
– Haha, det har inte hänt ännu i alla fall. Vi är noggranna så förhoppningsvis händer det inte i framtiden heller.