Regnbågar över Norrtälje

I år blir det fjärde året som RFSL Roslagen anordnar pridefestival i stan. Den 13 augusti är det dags att visa sitt stöd och årets tema är mod.

Roslagen pride 2015. Foto: Anna-Karin Lodin

Mod att stå upp för mänskliga rättigheter, mod att stå upp för sig själv och mod att stå upp för sina vänner, nära och kära. Så förklarar festivalgeneralen Kajsa Robin temat för dagen.

– Det övergripande är förstås att stärka HBTQ-personers rättigheter och belysa de problem som finns, säger hon. Roslagen Pride och RFSL Roslagen jobbar mot homofobi och rasism året om men höjdpunkten är förstås festivalen och prideparaden genom stan.

– Förra året så blev det en spontan promenad, säger Kajsa Robin. Nästan helt oplanerat faktiskt. I år har det varit så många önskemål om att upprepa denna så det blir mycket mer planerat. Klockan elva rullar tåget igång. Alla besökare är välkomna att deltaga utan anmälan, berättar Kajsa vidare. Organisationer helt avgiftsfritt efter anmälan medan företag betalar en anmälningsavgift. Hon hoppas på dubbelt så stor uppslutning som 2015. Roslagen Pride har fått en hel del uppmärksamhet i media och har ett starkt stöd från Norrtälje kommun. Kajsa Robin är
också väldigt glad över det stöd från föreningar och företag, däribland Flygfyren, som evenemanget får.
– Sponsorerna är livsviktiga. Utan dem hade vi inte kunnat genomföra vår festival.