En vecka i Roslagen ger välbehövligt lugn och ro

Stall 43 är något så ovanligt som ett travstall för barn och ungdomar med autism. Verksamheten har sin bas på Solvalla men sedan en tid tillbaka tar Cecilia Skogh och Johnny Karlsson under sommaren också emot familjer på sin gård i Lohärad utanför Norrtälje.
Att köra på småvägarna kring Lohärad är en härlig upplevelse

Att köra på småvägarna kring Lohärad är en härlig upplevelse

Den som har en autism-diagnos behöver ofta lugn och ro samt kan ha svårt att hantera alltför högt ställda krav. Stall 43 erbjuder sommartid en tillflyktsort där barnen och deras familjer kan koppla av.

– Autismspektrumet är brett, berättar Cecilia Skogh. Det sträcker sig från asperger/ högfungerande autism till autism i kombination med utvecklingsstörning. Jag har själv en dotter med en diagnos så jag vet hur tufft det kan vara ibland. Både för barnet och för föräldrarna.

Hon berättar att man med blotta ögat kan se hur ett barns självkänsla växer av att få umgås med hästarna. Mestadels sysslar man med körning men det finns också möjligheten att rida om så skulle önskas.

Stall 43's gård i Lohärad
Stall 43’s gård i Lohärad

När Cecilia och hennes man Johnny köpte den lilla hästgården utanför Norrtälje uppstod idén om att kunna ta emot gäster på sommaren.

– Jag vet ju själv hur svårt det kan vara att hitta en lämplig semesterresa. Två familjer i veckan får plats i gäststugorna och efterfrågan är enorm.
– Vi lade ut vår idé på facebook och det blev fullbokat på bara några dagar. Både den här sommaren och nästa.

För att så många som möjligt ska kunna boka in en vecka, oberoende av den personliga ekonomin, sökte Stall 43 tidigt sponsorer.

– Det blev naturligt för oss att vända oss till Flygfyren. Det är en toppenaffär och vi handlar alltid där, även när vi är på väg tillbaka till Stockholm, skrattar Cecilia. Och tack vare stödet från dem kan vi hålla nere kostnaderna för veckan på hästgården.