Fira studenterna i Härnösands stadskärna

Det finns en tradition av studentglädje i Härnösand. Den börjar spridas på senhösten med 200-dagar till student. Och avslutas med utspringet den 13 juni. – Fortfarande återstår några fester och tävlingar denna termin. Och många upplevelser kommer vi att dela med allmänheten i Härnösands fina stadskärna.

I HÄRNÖSAND. Studentfirandet närmar sig. – HÄR finns en härlig tradition av många studentfester och tävlingar som skapar gemenskap, säger Didi Daoud och Norea Vesterlund på Härnösands gymnasium.

Det berättar Didi Daoud och Norea Vesterlund båda verksamma i studentkommittén på Härnösands gymnasium. Det förvaltar en studenttradition som vuxit fram genom generationer av studenter.
– Vi övertog en viss struktur på vilka arrangemang som brukar anordnas från förra årets kommitté och den har vi följt men också utvecklat, säger Didi.

Hon är lite hemlighetsfull när hon fortsätter:
– Vi kommer till exempel att ordna någon typ av studenthäng lite senare på studentkvällen. Det har saknats tidigare. Men riktigt vad det blir kan jag inte avslöja. Men det blir något nytt.

Ny är däremot inte 50 dagars som är den sista festen före själva firandet.
– Den här gången kommer vi inte att ha något utklädningstema. Det har vi haft på flera fester tidigare och det har verkligen varit kul. Esteterna vann exempelvis utklädnaden på 200 dagars i höstas genom sin rockbandslook, medan lärlingsprogrammets Skogshuggaroutfit vann 150 dagars, säger Norea.

BÄSTA STUDENTPRESENTEN. Presentkortet köper du på Cityexperten Audio video eller i Prismagallerians självbetjäningskiosk. Besök här.nu för mer information.

I slutet av maj är det mösspåtagning och sen väntar den fantastiska studentveckan som börjar den 10 juni. Mikael Kalling som driver butiken Guldsmed Kalling i Härnösand brukar tidigt bli en del av studentfirandet.
– Vi inom handeln känner stämning redan när vi planerar inköpen inför studenten. För handeln i Härnösand är det viktigt att erbjuda en bredd i sortimentet.

Få städer i Sverige har ett sådant presentkort som vi har HÄR

Mikael igen:
– Vår strävan är att ha något för alla och också erbjuda en hög servicegrad i butikerna. Vi är ödmjuka inför den konkurrens som finns utifrån.

Så vad önskar sig då studenter i present. Vet man inte svaret lämpar sig det nya presentkortet särskilt väl.
– Få städer i Sverige har ett sådant presentkort som vi har HÄR. I det ingår massor: Både shopping i stadskärnans butiker och att få i sig något ätbart, säger Mikael.

Mellan den 10 och 13 juni kommer Härnösands studenter att ha fullt upp. Måndagen inleds med Sjöslaget där det handlar om att klassvis sjösätta en hemmabyggd båt.
– Sjöslaget är en riktig folkfest. Hela gymnasiet brukar vara nere vid kanalen och heja på lagen, säger Didi.

Dagen efter blir det studentbal på St Petri Logen med sedvanlig fotografering vid domkyrkan.
– Dit kommer studenterna i fina raggarbilar. Det brukar vara en stor grej som lockar mycket folk som vill se alla festklädda studenter, säger Norea.

Men störst är ändå själva studentdagen som inleds med champagnefrukost i Stadsparken.
– Alla program samlas där, inte bara klassvis som jag vet att det är i många städer. Det känns bra. Under detta sista gymnasieår har vi elever lärt varandra genom årets fester. Och det har bidragit till en gemenskap som känns bra, avslutar Didi Daoud och Norea Vesterlund på Härnösands gymnasium.

HÄRs presentkort är en perfekt studentpresent! Läs mer här.