Hundens magproblem kan vara kronisk sjukdom – det här ska du hålla koll på

Många hundar lider av kroniska mag-tarm-problem, utan att man som ägare förstår vad det handlar om. Symptomen är svåra att upptäcka därför förblir många sjuka djur obehandlade. - Det är exempelsevis inte normalt att en hund kräks varannan vecka eller bajsar 7-8 gånger om dagen, säger Pia Razdan, veterinär Hälsinge Smådjursklink.

Embla finsk spets som idag mår bra med rätt behandling för hennes mag och tarm problem.

Pia Razdan är veterinär på Hälsinge smådjursklinik och specialinriktad på mage, tarm och internmedicin hos hund och katt.  Hon hjälper hundar med problem i mage och tarm. På Hälsinge smådjursklinik arbetar 30 personer dagligen med att behandla djur med olika sjukdomar och skador. Pia Razdan, har kroniska mag-tarm-störningar som specialområde.

– Många hundar har en foderresponsiv mag-tarm-störning, tarmen överreagerar på något i maten. Då gäller det att hitta ett foder med en sammansättning som ger hunden allt den behöver utan att tarmen reagerar negativt, säger Pia Razdan. Ofta räcker det med relativt enkla insatser, om man bara vet vad man ska göra.

– Ungefär 70 % av hundarna svarar bra på ett korrekt foderbyte och kan leva ett bra liv, utan att vi behöver göra några större insatser, berättar Pia Razdan.

Inte alla hundar svarar på foderbyte då går man vidare med utredningen och fler undersökningar

– Vi arbetar exempelvis med gastro-koloskopi, där vi går ner med en kamera i magsäcken, tunntarmen och även grovtarmen för att ta prover. Sen  går man vidare med medicinsk behandling, berättar Pia Razdan.

Pia Razdan, veterinär Hälsinge smådjursklinik

Svårt att upptäcka problemen
Pia Razdan har stor förståelse för att det kan vara svårt att upptäcka att ens hund lider av problem i mage och tarm. – Symptomen är många, ofta små och dessutom diffusa, det är inte alltid enkelt att förstå att det är något fel säger Pia Razdan.

På Hälsinge smådjursklinik har man ett eget avancerat labb, ett biomedicinskt laboratorium som bemannas av två analytiker. Enligt Pia Razdan är det helt avgörande för att kunna erbjuda riktigt bra djursjukvård. – Vi har ett fullt utrustat labb med utbildad personal, det har varit avgörande för att vi kunnat utveckla verksamheten så mycket som vi gjort, säger Pia Razdan.

Läs mer: Så här går en mag-tarmutredning till

Hunden Embla kom in akut – visade sig vara kroniskt sjuk.
Embla, en finsk spets född 2010, kom in till kliniken för akuta magproblem när hon bara var 14 månader gammal. – Vi förstod nog inte hur allvarligt det var. När vi märkte att något var fel provade vi först med lite hemmafix, att koka ris och fisk till henne, men det hjälpte inte. Den riktiga varningsklockan var när hon inte kunde behålla något vatten, det hon drack kom bara upp igen. Då åkte vi in direkt, säger Emblas husse Germund Jakobsen.

– I Emblas fall började det akut. Hon var riktigt dålig och blev inlagd med dropp, minns Pia Razdan.

De akuta problemen gick bra att behandla, men besvären kom tillbaka. Då påbörjades en utredning för att komma fram till vad som låg bakom de återkommande besvären. I detta fall kollade Pia Razden bland annat efter parasiter och började prova ut olika foder för att se vad som fungerade

– Vi fick väldigt bra hjälp av Pia. Hon gjorde noggranna undersökningar och gick verkligen till botten med det här. Det har varit jättebra, säger Germund Jakobsen.

För Embla har det gått bra efter gastro-koloskopi, nytt foder och kortisonbehandling lever hon idag ett gott liv.
– Embla är pigg och mår bra och det är såklart det som spelar roll. Sen blev hon kanske inte den jakthund vi hade tänkt oss, hon är mer intresserad av att vara ute och springa i skogen än av själva jakten. Fast det kan vi nog inte bara skylla på sjukdomen, säger Germund Jakobsen och skrattar.

Se mer: Hälsinge smådjursklinik – Specialistvård med trygghet och omtanke

Håll utkik efter symptom – här är Pias råd
Hundar vill hänga med flocken, så de uppvisar ofta så lite sjukdom som möjligt. Därför är det viktigt att som hundägare veta vilka varningstecken man ska vara uppmärksam på.

– Generellt är en hund sjukare än den visar. Som ägare tänker man ofta att det är normalt, tills hunden blir äldre och problemen värre, säger Pia Razdan

Hon uppmanar hundägare att lära sig att känna igen några vanliga symptom på problem i mage och tarm.

– Och märker man att hunden har återkommande magproblem så ska man åka in, ofta är det som sagt relativt enkelt att få hunden att må mycket bättre, avslutar Pia Razdan.

 

Veterinärens checklista för mag-tarm-problem hos hund

  1. Kräkningar? Det är inte normalt att en hund kräks varannan vecka eller oftare
  2. Bajsar ofta? Det är inte normalt att en hund bajsar 7-8 gånger per dag. Oavsett konsistens på avföringen.
  3. Diarré? Hundar kan vara tillfälligt lösa i magen, men ska inte ha återkommande diarréer en eller flera gånger per månad.
  4. Sträcker på sig? Har hunden för vana att regelbundet lägga sig ner på frambenens armbågar och sträcker ut magen med baken uppåt och dessutom verkar ha ont, kan det vara en bra idé att åka till veterinären för kontroll. Speciellt om det är i kombination med att hunden är rapig, har dålig aptit eller att det förekommer enstaka kräkningar.
  5. Återkommande problem? En akut magsjuka ska gå över på max två veckor. Återkommande problem med avföringen är inte normalt.