Veterinären: Så gör du om ditt djur blir ormbitet

De flesta hundägare vet att choklad är farligt, men det är inte lika många som har koll på till exempel alger eller majskolvar. Sommaren är en riskfylld säsong för många djur – och en intensiv period för akutsjukvården på Hälsinge Smådjursklinik.
– Vi har öppet alla dagar under året, och vi är väl förberedda på allt från ormbett, allergiska reaktioner och andra skador, säger Hanna Bergström Ledin, Leg.Veterinär.

Varje år blir ett stort antal hundar ormbitna. I de flesta fall går det bra, men i vissa fall överlever inte djuret.

Sol, sommar och heta dagar är ett välkommet inslag efter en kall vinter, men när värmen kommer kryper även ormarna fram ur sitt ide. Varje år blir ett stort antal hundar ormbitna. I de flesta fall går det bra, men i vissa fall överlever inte djuret.
– Det viktigaste är att komma in till oss på akutsjukvården så fort som möjligt. Om cirkulationen är nedsatt brukar vi ge dropp, smärtlindring och lägga in patienten för observation. Vid allvarliga symtom behövs ibland antiserum. Då ger vi en remiss till ett djursjukhus med stationärvård, säger Hanna Bergström Ledin, Leg.Veterinär.

Katter som blir ormbitna klarar sig oftast bättre än hundar, men om de är påverkade bör ägaren uppsöka en veterinär. Hanna Bergström Ledin har arbetat på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall i tre år. 2017 och 2019 rankades de som en av de bästa klinikerna i Sverige, och de har även filialer i Söderhamn och Ljusdal.
– Jag tar hand om djuret i det akuta skedet. Det första vi gör är att bedöma status. Vad har hänt, hur är andningen, finns det blödningar och är djuret i chock? Sedan åtgärdar vi det mest akuta med hjälp av bland annat smärtlindring, säger hon.

Nästa steg är en fördjupad klinisk undersökning där till exempel röntgen och blodprov kan ingå. Då brukar Hanna Bergström Ledin och hennes kollegor ofta få en bra bild vad som är fel på djuret. Utifrån den informationen presenterar de olika möjligheter till behandling.
– Men ägaren måste även fundera på hur mycket vi ska behandla djuret. Om en hund är gammal och inte har mått bra under en längre tid kanske det är bäst att låta djuret somna in, säger hon och betonar att de regelbundet ger uppdateringar om djurets status eftersom de är väl medvetna om hur påfrestande dessa situationer är för ägaren.

Behöver du komma i kontakt med oss akut, finns information här.

Hälsinge Smådjursklinik tar även emot katter samt alla smådjur som till exempel marsvin, kaniner och hamstrar. Men det är oftast svårare att behandla mindre djur eftersom de är bättre på att dölja sina sjukdomar. I vissa fall kan de dessutom vara mer sjuka än vad ägaren har uppfattat.
– Det man ska vara uppmärksam på är ett förändrat beteendemönster. Det kan handla om att djuret till exempel äter mindre eller drar sig undan, säger Hanna Bergström Ledin.

Förutom ormbett under sommaren får Hälsinge Smådjursklinik bland annat in hundar som har blivit bitna av andra hundar eller är förgiftade av till exempel choklad. Alger är också extremt farligt för hundar eftersom de innehåller toxiner som är giftiga ämnen.
– Råkar din hund gå ner i ett vatten med alger är det viktigt att så fort som möjligt spola av hela kroppen. Om den ändå har fått i sig alger och är orolig, darrar eller kräks hjälper vi till med understödjande behandling för att stabilisera kroppens inre organ, avslutar Hanna Bergström Ledin och rekommenderar alla att hålla ett extra öga på deras djur under sommaren.

Läs mer om symptom och vad som kan orsaka förgiftning

Öppettider & Kontaktuppgifter

Här hittar du information, kontaktuppgifter och öppettider för våra kliniker Hälsinge Smådjursklinik

Andra öppettider kan förekomma under sommaren.