Djurklinikerna i Hälsingland som är anpassade efter kattens behov

Att ta med katten till veterinären kan vara en skräckfylld upplevelse - för alla inblandade. Många katter avskyr att stängas in i buren, att åka bil är det få katter som uppskattar och att bli undersökt hos veterinären är inte vad gemene katt drömmer om precis.
— Katter har stark integritet och de behöver sin frihet för att må bra. De behöver ha koll på läget för att känna sig trygga, så det kan absolut vara en utmaning att besöka veterinären, säger Lotta Bodin på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall.
Tre veterinärkliniker i Hälsingland har satsat stort på att bemöta katterna utifrån deras unika behov. Målsättningen är enkel: att ge katterna så bra och trygg vård som möjligt, på katternas egna premisser.

Djurklinikerna i Hälsingland som är anpassade efter kattens behov

Hälsinge Smådjursklinik finns i Hudiksvall, Söderhamn och Ljusdal. På de tre klinikerna har man satsat rejält på att bli ännu bättre på att ta hand om de katter som kommer in för kontroll eller akutvård.
— Katter har unika behov, så enkelt är det. De ska inte behandlas som om de vore små hundar, utan vi måste ta hand om dem på rätt sätt för att de ska känna sig så trygga och bekväma som möjligt när de kommer hit, säger Lotta Bodin, Leg. djursjukskötare på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall.

Nya metoder gör besöket lättare för katten
Att katter ogillar att besöka veterinären är inget nytt fenomen, men sättet att hantera katterna på har förändrats över tid. Tack och lov.
— Förut kunde man vara jättetuff med katterna när de kom in, de kunde svepas in i handdukar för att inte bita och klösa till exempel. Det var förstås inte alls bra för katterna, de

Kattambassadörer på Hälsinge Smådjursklinik

blev ju bara mer skräckslagna, säger Lotta och fortsätter:
— Nu ser det inte alls ut så längre. Inte hos oss och förhoppningsvis inte hos några andra kliniker heller. Vi har anpassat oss efter vad katterna behöver och allt grundar sig i kunskap om hur katter fungerar.

”När Cat Friendly-certifieringen kom till Sverige så jublade jag av lycka, säger Lotta ”

Certifierade kliniker
Idag är alla de tre klinikerna som ingår i Hälsinge Smådjursklinik klassade som Cat Friendly, alltså kattvänliga. Det är en certifiering som organisationen International Society of Feline Medicine står bakom. Certifieringen är ett bevis på att en klinik lever upp till de krav som ställs för hur mottagande och vård av katter ska ske för att katten ska må så bra som möjligt. Kliniken måste också aktivt ta del av aktuell forskning om katter, både vad gäller beteende och rent medicinskt.
— Vi har silvercertifiering, det är i praktiken den högsta nivå kliniker av vår storlek kan få. Vi har bland annat byggt speciella väntrum bara för katter, specialutbildat personalen och anpassat behandlingsrummen för att öka trygghetskänslan för katterna som kommer in till oss. Vi är väldigt stolta över den här certifieringen, säger Lotta.

Läs mer om: Vi är en kattvänlig klinik

Katthyllor och feromoner gör katten tryggare
I väntrummen finns speciella hyllor där djurägaren kan ställa buren. Det ger katten översikt över rummet vilket får den att känna sig mindre utsatt. Lotta berättar att många katter tycker illa om att sitta i bur och att upplevelsen kan bli ännu värre om buren ställs på golvet.
— En bur med en katt i ska aldrig stå på ett golv, det är kanske inte så lätt att veta, men så är det. Katten vill ha koll på läget och är den otrygg vill den hellre vara en bit upp där den har översikt, förklarar Lotta.

Inne i behandlingsrummen används adaptrar som utsöndrar feromoner, speciella luktämnen som är lugnande för katten.
— Först trodde jag faktiskt att feromonerna bara var joll, men det fungerar verkligen. Vi märker direkt på katterna om det börjar bli dags att fylla på feromonbehållaren, berättar Lotta.
— Katter har ju ett enormt känsligt luktsinne, så om de känner lukten av en annan katt eller en hund så kan de bli stressade, speciellt om de inte kan se den andra katten eller hunden. Därför har vi speciella undersökningsrum bara för katter, som dessutom är preparerade med de här feromonerna, förklarar Lotta.

Lotta Bodin har jobbat i över 30 år på Hälsinge Smådjursklinik och är en av dem som varit med ända sedan starten. Hennes eget djurintresse är inte oväntat stort och just katter ligger henne lite extra varmt om hjärtat.
— Jag har både katter och hundar hemma och de är ju fantastiska allihopa. Men jag har alltid haft ett särskilt stort intresse för katter. Så när Cat Friendly-certifieringen kom till Sverige så jublade jag av lycka, det är verkligen en bra sak, säger Lotta.

Läs mer om: VetPlan Katt

Öka chanserna till enklare resor med din katt
Även om klinikerna i Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn är så väl anpassade för våra kära katter som det är möjligt, så ska man som djurägare ändå lyckas ta sig dit med sin katt. Lotta har några tips som kan underlätta resan till och från veterinären, men också några generella ord om katter och deras unika behov.
— Det handlar i grunden om att förstå sin katt. De behöver sin frihet och de behöver ha kontroll på läget för att må bra. Alla katter, kanske med undantag för vissa enskilda individer, behöver mycket stimulans och generellt bör katter ha möjlighet att vara utomhus, säger Lotta.

Själv har Lotta några typiska bondkatter, men hon har även skaffat en raskatt.
— Jag har stallkatter som älskar att vara i stallet och jaga råttor. Och så har jag en raskatt, som inte vill gå ut. Inte på vintern i alla fall, säger Lotta och fortsätter:
— Har man en katt som av någon anledning inte kan eller vill gå ut så ökar kraven på att man som djurägare aktivt ser till att katten får tillräcklig stimulans, med lekar, hinderbanor och annat, varje dag.

Men resan till veterinären då?
Utöver den generella förståelsen för sin katts behov, berättar Lotta att det finns vissa saker man kan göra för att underlätta resor till exempelvis veterinären. Här är tre av hennes tips:

  1. Träna på att åka bil
    — Skaffar man en hundvalp så är det ofta självklart att tidigt börja träna hunden på att åka bil och att det ska förknippas med något positivt. Det kan man prova med sin katt också.
  1. Täck delar av buren
    — Att täcka över sidorna på buren med en handduk kan vara värt att prova också. Då blir buren lite tryggare för katten, som bara behöver hålla koll åt ett håll, framåt.
  2. Prova feromoner
    — Det finns speciella sprayer med feromoner som man kan preparera burens insida med innan man sätter in katten. Det fungerar väldigt bra för en del katter så det kan man testa.
  1. Låt katten vänja sig vid buren
    — Ha alltid buren framme så att katten vänjer sig vid den. Bädda i buren och ställ den på ett bra ställe, så kan katten använda den som sin sovkoja.