Hon är spindeln i nätet på veterinärkliniken
— I min roll blir man lite som spindeln i nätet på kliniken. Jag känner att jag bidrar till en säker och effektiv vård och det är jag väldigt stolt över, jag älskar verkligen det här jobbet, säger Anna Wiik Persson, biomedicinsk analytiker på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall.
Hon är spindeln i nätet på veterinärkliniken
Att ett veterinärföretag i Hälsingland har ett eget labb med inte bara en, utan två biomedicinska analytiker kan verka imponerande. Men enligt Anna Wiik Persson, som arbetar i labbet i Hudiksvall, är det inte så konstigt, även om det kanske är ovanligt. Det handlar både om kundservice och om att kunna garantera en hög kvalitet och säkerhet i bedömningarna som görs.
— Det handlar delvis om effektivitet. Är det bråttom så kan vi få svaren så snabbt som möjligt tack vare att vi har ett eget labb. Men det handlar också om kundservice helt enkelt. Är det bråttom är det väldigt skönt för djurägaren att få provsvaren direkt på plats, istället för att behöva vänta en eller två dagar på besked, säger Anna.
Självklart att arbeta med djursjukvård
1997 var Anna färdigutbildad och började arbeta som biomedicinsk analytiker inom den vanliga sjukvården, eller humanvården som hon kallar den. Men redan från början visste hon att det var djursjukvård hon ville arbeta med.
— Efter studierna började jag inom humansjukvården, det var helt enkelt där det fanns jobb. Men jag har alltid vetat att jag ville arbeta med djur och så snart det dök upp en möjlighet bytte jag till veterinärvården.
Efter att ha arbetat på hästklinik ett antal år började Anna arbeta hos Hälsinge Smådjursklinik år 2006.
— För mig var det bra att arbeta inom humanvården först, på den tiden låg utvecklingen där långt före djursjukvården. Idag är det däremot väldigt små skillnader, säger Anna.
”Jag är otroligt stolt över det arbete jag gör varje dag. ”
Teknisk utveckling
Den tekniska utvecklingen har gått snabbt framåt och djursjukvården har kommit ikapp den vi är vana att kunna förvänta oss av vården för människor.
— Idag kan vi göra nästan samma saker för djuren som vi kan göra för människor, vi har lika avancerad utrustning och vi kan ta samma prover som är lika exakta, berättar Anna och fortsätter:
— När jag började arbeta 1997 fanns det inte så många biomedicinska analytiker inom djursjukvården, men nu har man förstått vikten av ett bra labb och korrekta analyser även i det här fältet. Vi är två biomedicinska analytiker här hos oss, de större klinikerna har flera, men vissa kliniker har fortfarande inga alls.
Läs mer: Eget laboraturium med BMA-utbildad personal
Många typer av prover
Hos Hälsinge Smådjursklinik kan man analysera blodprover av olika slag, urinprover, leverprover och mycket annat. Man kan även utföra cytologier (att titta på celler i mikroskop), där man tittar på exempelvis hudar, knölar och tumörer för att snabbt kunna göra en bedömning av hur allvarlig situationen är för patienten.
Labbet finns i Hudiksvall och hit skickas prover från de två andra klinikerna för analys. Men även på klinikerna i Ljusdal och Söderhamn kan man utföra så kallad rutinkemi, alltså utföra de vanligaste analyserna.
— De kan göra det vanligaste direkt på klinikerna även i Söderhamn och Ljusdal. Det handlar främst om prover på hematologi, lever och njurar, men de mer avancerade analyserna gör vi här och då skickar klinikerna prover till oss i Hudik, berättar Anna.
Tuffa besked
Som biomedicinsk analytiker är Anna och hennes kollega i labbet ofta de första att få veta hur statusen ser ut för ett sjukt djur som kommit in för behandling. Ibland ser det inte alls bra ut och Anna säger att det är det som kan vara den tunga delen av arbetet.
— Det tuffa är förstås när man hittar något man inte vill hitta. Ibland är det vi som analyserar proverna de är de som först förstår att det ser värre ut än man hoppats på. Även om det är veterinären som ställer diagnos och ger besked till djurägaren är det alltid jobbigt när provsvaren visar något negativt, säger Anna.
Älskar verkligen sitt jobb
Trots att det inte alltid är positiva besked hennes analyser leder fram till så älskar Anna sitt jobb och det är tydligt att hon är stolt över kvaliteten och träffsäkerheten som labbet levererar.
— Jag är otroligt stolt över det arbete jag gör varje dag. Jag är alltid glad varje morgon när jag går till jobbet och alltid nöjd när jag går hem, säger Anna och hennes entusiasm och engagemang gör det omöjligt att inte tro på henne.
Läs mer: Hälsinge Smådjursklinik – Tips och råd
En central punkt på kliniken
Anna beskriver hur hon och kollegan i labbet blir som en central punkt i den dagliga verksamheten. De får in prover från djursjukskötarna, veterinärerna kommer och frågar om provsvar och de får följa patienterna från genom hela processen.
— Man blir lite som spindeln i nätet här på kliniken. Även om vissa dagar är tyngre så vet jag att det vi gör det gör vi för både djurens och djurägarnas bästa. Det gör det enkelt att göra sitt yttersta hela tiden. Jag vill absolut inte byta jobb, aldrig, avslutar Anna Wiik Persson.