Därför kliar sig din hund – Anna på Hälsinge Smådjursklinik ger experttips: ”Kan vara överkänslig”

Klåda och hudproblem är en vanlig åkomma hos hundar. Det är inte normalt att en hund kliar sig många gånger varje dag, slickar och biter sig på tassarna eller drar rumpan mot marken. Om din hund har återkommande problem bör du kolla upp det hos veterinär.
Det behöver inte bero på något allvarligt, däremot kan problemen bli värre om de inte åtgärdas.

Anna Lindmark, tillsammans med valpen Cava, på Hälsinge Smådjursklinik är veterinär inriktad på hudsjukdomar och reproduktion och har hudutredningar som specialområde.

På Hälsinge Smådjursklinik arbetar drygt 30 personer dagligen med att behandla djur med olika problem på klinikerna i Hudiksvall, Söderhamn och Ljusdal. Anna Lindmark är veterinär inriktad på hudsjukdomar och reproduktion och har hudutredningar som specialområde.

– De vanligaste symptomen är att hunden kliar sig, får utslag, tappar hår eller får pälsförändringar, berättar Anna. Raser och individer kan reagera olika intensivt och visa upp klåda på olika sätt. Det är inte heller säkert att hunden når att klia sig på rätt ställe.

Hudproblem är sällan akuta men då och då händer det att allvarligare åkommor syns i huden. Det kan vara immunologiska eller hormonella problem eller sjukdomar i kroppen. Vissa hundar har kroniska problem med exempelvis allergi som behöver behandlas hela livet. Det är därför viktigt att alltid utreda vad problemet beror på. Ibland misstänker veterinären direkt vad problemet är, andra gånger är det svårare. I samtliga fall följer utredningen en plan.

Läs mer om Hälsinge Smådjursklinik här

Veterinären börjar med att utesluta parasiter. Det kan göras genom att skrapa och ta prover på huden eller med hjälp av blodprover. Även om proverna inte visar något kan det fortfarande vara en parasit. Exempelvis rävskabb kan ge tydliga symptom men det är inte alltid proverna visar något. Om veterinären misstänker någon form av parasit behandlas hunden ofta för säkerhets skull.

Steg två är att utesluta infektion. Har hunden utslag eller andra hudförändringar så provtas dessa. Huden infekteras i första hand av bakterier, jästsvampar eller både och. Därefter behandlas eventuell infektion. Om hunden inte har några synliga hudförändringar brukar det sällan vara en infektion.

Här kan du läsa mer om alla tjänster som Hälsinge Smådjursklinik erbjuder

Om en hund kliar sig utan att det syns något i huden och man uteslutit parasiter och infektioner, startas en utredning för överkänslighet. En hund kan vara överkänslig mot antingen foder eller något i omgivningen som dammkvalster eller pollen. Öronen hör ihop med huden i det här avseendet. Återkommande öroninflammationer hos hund kan i många fall bero på en överkänslighet.

– Utredningen börjar med att byta ut det foder hunden fått tidigare mot ny mat med ett helt nytt innehåll, berättar Anna. De flesta väljer färdiga allergifoder. Det är enkelt och näringsmässigt korrekt. Alternativet är att koka egen mat med ovanliga ingredienser hunden inte ätit tidigare. Tyvärr finns inga tillförlitliga prover att ta för att utreda vad hunden inte tål, utan det handlar om uteslutningsmetoden.

Något som är viktigt att känna till är att allergier delvis är genetiska. Därför rekommenderas att aldrig avla på hundar med allergiska problem.

Du kan boka vissa behandlingar via Hälsinge Smådjurskliniks onlinebokning – se här

Det är sällan man löser problem med klåda vid första veterinärbesöket. I de flesta fall krävs en utredning för att utesluta vad som ligger bakom bekymren vilket kan ta tid. Är det en överkänslighet som ligger bakom hudproblemen kan det bli värre med åren varför tidig diagnos och behandling är av stort värde. För de allra flesta finns bra hjälp att få, så låt inte hunden gå hemma och lida i onödan. En ansvarsfull ägare får dock vara beredd på att det både kan ta tid, arbete och kräva tålamod innan din hund mår bra igen.

Välkommen till Hälsinge Smådjursklinik!